Solarne celice

Ciklični akumulator za solarne celice

Domače sončne elektrarne postajajo vedno bolj priljubljene, s tem pa se vedno bolj razvija tudi ponudba. Na voljo imamo celo vrsto kompletov, pa tudi posameznih naprav, ki jih moramo umestiti v sistem. To lahko pomeni, da bo izbira zelo zahtevna – kako naj se odločimo med številnimi možnostmi, če se te ne razlikujejo v kakšnih ključnih lastnostih?

Najbolj pozorno se seveda posvetimo izbiri tistih večjih in dražjih komponent. To so lahko že same solarne celice, ki pa običajno niti niso najdražji in najbolj kritični element sistema. Pravzaprav je panele dokaj enostavno izbrati, saj se bodo v praksi verjetno dokaj dobro obnesle praktično vse opcije razen tistih, ki predstavljajo dno kakovostne lestvice. Več težav lahko povzroči akumulator, ki mora biti na delovanje v solarnem sistemu zelo dobro pripravljen. Ne moremo tvegati s slabimi akumulatorji, saj s tem ne ogrozimo le delovanja električnega sistema, temveč dopustimo tudi možnost eksplozije ali uhajanja strupenih plinov!

V solarnem sistemu se bo najbolje obnesel ciklični akumulator, ki je dobro pripravljen na obremenitve, ki jim bo izpostavljen. Takšen akumulator ima predvsem to prednost, da se lahko ciklično polni in prazni. Polni se preko dneva, ko delujejo solarne celice, preko noči pa se prazni, ko so nanj priključeni porabniki. Seveda je dejanska uporaba običajno nekoliko bolj razgibana, ravno zato pa je še bolj pomembno, da za takšno nalogo izberemo dober ciklični akumulator, ki bo tem izzivom tudi dejansko kos.

Solarne celice za akumulator predstavljajo veliko obremenitev, česar si morda ne bi mislili. Ne gre namreč za kakšne velike napetosti ali velik električni tok. Upoštevati je treba prav režim polnjenja in praznjenja, ki mu običajni avtomobilski akumulatorji niso prilagojeni. Kaj lahko se zgodi, da na ta način uničimo baterijo, če ne gre za posebej izdelano napravo s tem namenom. Gotovo je najboljša izbira za solarne celice namenski ciklični akumulator.