Infra paneli

Kako delujejo infra paneli?

IR ogrevanje postaja vedno bolj priljubljeno, saj prinaša odločilne prednosti na praktično vsakem področju in v primerjavi z vsako razpoložljivo alternativo. Nič čudnega, da se kupci vedno pogosteje odločajo za vgradnjo panelov, nenazadnje je z IR paneli ogrevanje tudi zelo ugodno na kratki in dolgi rok. Treba pa je pred izbiro tega sistema ogrevanja vedeti, kako paneli delujejo in kako jih lahko optimalno izkoristimo.

IR paneli so grelna telesa v sistemu IR ogrevanja. Gre za elegantne panele, ki jih premišljeno namestimo v prostor tako, da bodo kar se da učinkovito ogrevali največji možen prostor. Paneli delujejo tako, da električno energijo spremenijo v elektromagnetno valovanje, ki ogreva prostor. Gre za IR sevanje, ki je zelo učinkovito za ta namen, hkrati pa ne ogroža zdravja, ne dviguje prahu in omogoča zelo enakomerno segrevanje prostorov.

Ko so infra paneli ustrezno nameščeni, jih je treba povezati v električno omrežje. Prav tako se panele običajno poveže na termostat oziroma drugo kontrolno napravo, preko katere lahko upravljamo delovanje sistema. Ni nujno, da gre za naprave, ki so že priložene sistemu – s tega vidika je z IR paneli ogrevanje zelo prilagodljivo in se lahko povezuje z raznimi drugimi sistemi. Vsekakor pa je pametno imeti termostat, ki omogoča hitro, enostavno in učinkovito uravnavanje temperature v prostoru.

Za osnovno delovanje IR ogrevanja potrebujemo panele in električno energijo, zelo smiselno je imeti seveda tudi termostat oziroma regulator delovanja. Lahko pa sistemu dodamo še druge komponente in tako spremenimo njegovo delovanje. Lahko namestimo na primer senzorje in uporabimo pametni termostat, ki z nadzorom nad IR paneli ogrevanje prilagaja trenutnim razmeram in pripravljenim režimom. Tako so infra paneli tudi bolj učinkoviti, zagotavljajo prijetnejšo izkušnjo in varčnejše delovanje.

IR ogrevanje je odlična ideja za praktično vsako situacijo, zato je pametno imeti tak sistem v mislih, ko se odločamo za gradnjo ali nadgradnjo prostorov.