okvirjanje slik

Ljubiteljsko slikanje za vsakogar

Likovna vzgoja je predmet, ki je bil marsikomu med nami eden najljubših šolskih predmetov. Po končani osnovni šoli se sicer redko kdo bolj resno loti likovne umetnosti, kljub temu pa slikanje za mnoge med nami postane vznemirljiv hobi, v katerem lahko prepustimo svoji kreativnosti prosto pot. Izdelek pri slikanju namreč ostane v naših rokah, tako da se lahko sami odločimo, kaj bomo z njim storili. Vsak, ki je kdaj naslikal kakšno stvaritev, ki jo je ponosno želel obesiti na steno svojega doma, je moral najprej najti tudi ustrezen okvir. Okvirjanje slik je svojevrstna umetnost, ki je pravzaprav del slikarske umetnosti, saj je tudi okvir del slike. Če smo pripravljeni vložiti veliko truda v to, da bodo našo sobo krasile fascinantne umetniške stvaritve izpod naših lastnih rok, bomo gotovo veliko pozornost želeli posvetiti tudi okvirjanju slik.

Okvir zaključi celostno podobo slike

Okvir je tisti del slike, ki njeno vsebino ločuje od okolja, v katerem je slika postavljena. Mnogi umetniki se ne bi strinjali s tem, da okvir ne spada pod samo vsebino slike, kar naredi izbiro primernega okvirja še bolj pomembno. Ko načrtujemo okvirjanje slik, si moramo dobro ogledati barvno paleto naših slik, od katere so odvisne tudi barve okvirjev. Kadar želimo postaviti več slik v isti prostor, si bomo seveda želeli tudi usklajenega stila okvirjev, vendar pa to še ne pomeni, da morajo biti vsi okvirji enake barve. Sploh v primeru, da imajo slike zelo raznolike barvne razpone, bo morda bolje, da izberemo okvirje različnih barv, vendar enakih materialov in načinov izdelave. V nekaterih primerih bodo dobro delovale slike z lesenimi okvirji, v drugih pa bomo morda želeli kombinirati lesene okvirje z okvirji iz kovine ali kovinskega izgleda.

V vsakem primeru si bomo gotovo kasneje hvaležni, če bomo poskrbeli za kvalitetno okvirjanje slik, saj okvir skupaj s sliko ustvari podobo, ki jo dojamemo kot neločljivo celoto.

Objavljeno v Dom