Montaža svetlobnih trakov iz polikarbonat plošč

Montaža svetlobnih trakov iz polikarbonat plošč

Svetlobni trakovi so iznajdba prejšnjega stoletja. Z razvojem naprednih tehnik gradnje so se pojavile nove arhitekturne oblike stavb, ki so izkoriščale potencial armiranega betona in železnih konstrukcijskih ojačitev. Tako se je povsem spremenil in razširil nabor osnovnih arhitekturnih oblik, ki jih lahko vidimo v vsakem mestu. Zlasti pri velikih halah in podzemnih prehodih so postale podolgovate svetlobne odprtine večjih dolžin nekaj povsem običajnega. S pomočjo polikarbonatnih plošč, ki so zelo enostavne za montažo, se te odprtine zaprejo in nastanejo tako imenovani svetlobni trakovi.

Tako kot svetlobne kupole in večja okna spadajo svetlobni trakovi v kategorijo svetlobnikov. To so vse večje površine, ki so namenjene razsvetljevanju notranjih prostorov z naravno, zunanjo svetlobo. Naravno osvetljevanje je pomembno za dobro počutje, pa tudi iz ekonomskega vidika, saj pri tem ni potrebno trošiti elektrike za razsvetljavo. Svetlobniki se zato največ uporabljajo ravno tam, kjer vsakodnevna prisotnost ljudi to zahteva. Tako jih veliko vidimo v halah za proizvodne linije, v skladiščih, podzemnih prehodih, pisarnah v večnadstropnih stolpnicah in tako naprej.

Vrste svetlobnih trakov se razlikujejo med sabo predvsem po obliki zasteklitve in velikosti oziroma širini traku. Zasteklitev je lahko iz ravnih polikarbonat plošč ali pa iz svetlobnih kupol, ki izgledajo še nekoliko bolj futuristično. V večini primerov pa se ob izgradnji svetlobnega traku doda nodt sistem, ki pripomore h večji varnosti v primeru požarov. 

Nodt sistem za odvod dima in toplote je sestavljen iz loput, ki se namestijo na specifične okenske plošče na strateških mestih, ki jih določi požarni strokovnjak. Ob izbruhu požara se nodt sistem aktivira in odpre določene lopute. S tem se iz prostora lahko izpusti določeno količino dimnih plinov in toplote, ki bi lahko še pospešila širjenje požara. Nodt lopute tako delujejo protipožarno, lahko pa celoten sistem izkoristimo tudi za elektronsko gnano prezračevanje.