Električni kopalniški radiatorji

Najcenejše ogrevanje prostorov

Hočeš nočeš moramo pri ogrevanju stanovanja paziti tudi na stroške. S tem ni nič narobe, paziti pa moramo, da ne postavimo cene na prvo mesto med dejavniki, ki vplivajo na izbiro končne rešitve. Veliko bolje je, da se najprej osredotočimo na sisteme, ki ponujajo najboljšo učinkovitost, šele nato pa te primerjamo tudi po ceni.

Kateri sistem ponuja največ za svojo ceno? Za ogrevanje celotnega stanovanja bo to verjetno IR ogrevanje, cenik je namreč v tem primeru že v izhodišču zelo ugoden, na dolgi rok pa je elektrika tako ali tako med najcenejšimi viri energije. Je pa precej odvisno od tega, kakšno stanovanje imamo. IR ogrevanje se posebej dobro obnese v manjših stanovanjih s pravilno oblikovanimi prostori, čeprav je tak sistem seveda povsem zadovoljiv tudi na večjih površinah. Za IR ogrevanje cenik v izhodišču predvidi ceno panelov in montaže, točna številka pa je povsem odvisna od potreb – morda bodo za celo stanovanje zadoščali že štirje paneli, morda jih bomo potrebovali deset. Tudi cena samih panelov ima znaten razpon, odvisno od zmogljivosti. Tako je za IR ogrevanje cenik dokaj prilagodljiv, a vsekakor v vsakem primeru ugoden v primerjavi z alternativami, saj posamezen panel stane le nekaj stotakov.

Za ogrevanje posameznih prostorov so učinkovite tudi nekatere cenejše opcije. Dobro se obnesejo na primer električni kopalniški radiatorji, ki se uporabljajo za ogrevanje kopalnice. Električni kopalniški radiatorji seveda prav tako delujejo na elektriko in si z IR paneli delijo prednosti, ki izhajajo iz tega dejstva. Predvsem je treba izpostaviti ugodno ceno elektrike pri dolgoročni uporabi ogrevalnega sistema. Poleg tega so tudi električni kopalniški radiatorji dokaj poceni pri nakupu, je pa to spet precej odvisno od okoliščin in potreb.

Kateri ogrevalni sistem bo najcenejši je odvisno tudi od tega, kakšno infrastrukturo imamo v stavbi. Električnega omrežja ni težko najti, morda pa bo tako veljalo tudi za toplovodni sistem in druge napeljave.