Papir na roli

O čem odloča kakovost papirja pri tiskanju?

Pri tiskanju se pogosto osredotočamo na tiskalnik in barve, pozabljamo pa, da o kakovosti končnega izdelka ključno odloča tudi uporabljen papir. Jasno je na primer, da se bo kakovosten foto papir Canon ali druge priznane znamke dosti bolje obnesel pri tiskanju fotografij kot običajen nepremazni papir. Tudi za druge, morda celo povsem nezahtevne projekte je pomembno, da izberemo pravi papir. Kakovost papirja namreč odloča o tem, kako dobri bodo rezultati in kako zadovoljni bomo z njimi.

V nekaterih primerih lahko kakovost papirja resda žrtvujemo in raje izkoristimo druge prednosti določenih izdelkov. Predvsem to velja za tiste, ki pri tiskanju niso posebej zahtevni, potrebujejo pa večje količine papirja. V takšnih primerih bo verjetno najboljša izbira papir na roli, ki prinaša praktično neomejen obseg za širokoformatno tiskanje. Tak papir je sicer na voljo v različnih kakovostnih razredih, a pogosto se odločimo kar za kakšno cenejšo varianto. Zakaj? Ker papir na roli večinoma služi masovnemu tiskanju oziroma kopiranju, pri čemer pridejo bolj do izraza druge odlike, predvsem hitrost in cena. V končni fazi tudi tak papir ponuja čisto zadovoljive rezultate, in to po bistveno nižji ceni. Če izberemo dražji papir na roli, bo kakovost končnega izdelka sicer nekoliko višja, a pri mnogih projektih bo ta razlika zanemarljiva in bo bolje izkoristiti ugodno ceno.

Drugače je pri tiskanju fotografij, v tem primeru se je bolje zanesti na dober papir priznanih proizvajalcev. Foto papir Canon je že priložen mnogim modelom fotografskih tiskalnikov tega proizvajalca, druge znamke pa prav tako ponujajo prilagojen papir za tiskanje fotografij. Na tem področju so razlike bolj izrazite – fotografija že takoj pokaže, kako kakovostna je kombinacija tiskalnika, barv in papirja, predvsem pa se na dolgi rok pokaže, da je pametno izbrati foto papir Canon ali drugega zanesljivega proizvajalca. Gre namreč za medij za trajno shranjevanje fotografij, ki mora motiv ohraniti brezhiben skozi dolga leta.