polikarbonat kritina

Polikarbonat kritina

Polikarbonat je polimer iz skupine termoplastov. Ima lastnost, da se ga da s pomočjo toplote zelo enostavno preoblikovati, kar je venomer zaželeno pri proizvodnji izdelkov iz plastičnih mas. Odkrit je bil že leta 1898, vendar pa je trajalo več kot 50 let, da je njegov razvoj pripeljal do serijske proizvodnje. Po izboljšanju sintetičnih postopkov okoli leta 1970 se je končno uveljavil popolnoma prozoren polikarbonat, kot ga poznamo danes, in si utrdil svoje mesto med transparentnimi sintetičnimi materiali. Hitro je zaslovel zaradi svoje trdnosti, ki je superiorna proti starejšimi akrilnimi stekli (predvsem iz PMMA). Njegova lahkost, izvrstna odpornost na mehanske udarce in obstojnost na vremenske vplive, predvsem pa dobra svetlobna prepustnost, ga uvrščajo med idealne materiale za nadomestek navadnega (mineralnega) stekla. V zadnjih nekaj desetletjih si je tako polikarbonat kritina za najrazličnejše objekte našla tržno nišo in se hitro razširila, skupaj s sorodnimi polikarbonatnimi strukturami, kot sta strešna kupola in svetlobni trak.

Za razliko od navadnega stekla je polikarbonat zelo enostavno preoblikovati v zahtevnejše oblike pri izdelkih, kot je strešna kupola. Za kupca to pomeni tudi večjo izbiro oblik strešnih kupol in ostalih neravnih steklenih površin, hkrati pa je tudi možnost naročila krivih polikarbonat kritin po meri bolj dostopno. Velika fleksibilnost pri proizvodnji in montaži objektov, kjer prevladuje polikarbonat kritina, je bila od desetletij nazaj do danes dobra spodbuda za mnoge manjše aplikacije. Tu mislimo predvsem na nadstreške, nadzidke, manjše strehe za avtomobile in razne zimske vrtove ter rastlinjake.

Tudi v sodobni arhitekturi polikarbonat kritina in strešna kupola ostajata v trendu; iz polikarbonata se da zelo dobro ukriviti elegantno ali pa ekstravagantno zakrivljene strehe in stene objektov. Še posebej prav pride oblikovna fleksibilnost pri kopaliških kompleksih, luksuznih hotelih, vilah in drugih nekoliko bolj umetniških arhitekturnih stvaritvah.