kamin na drva

Prenos toplote po prostorih

Kurilne naprave za enostanovanjske hiše so po navadi manjše velikosti. Prednjačijo enostavne centralne peči z zalogovniki za sanitarno in ogrevalno vodo. Te peči lahko kurijo kurilno olje, lesena drva, pelete ali sekance. Na nekaterih področjih, kjer je razširjeno plinovodno omrežje, je mogoče tudi napajanje peči z zemeljskim plinom, pridobljenim direktno iz omrežja. Tak priklop omogoča umestitev peči brez zalogovnika za kakršno koli gorivo, kar pomeni bistven prihranek prostora. Sploh lesna biomasa po navadi zasede kar velik volumen, zato je ogrevanje na zemeljski plin najbolj priljubljeno zlasti v mestih, kjer je potrebno gledati na vsak košček prostora.

Za prenašanje toplote po stavbi se prvenstveno uporablja vodno omrežje, sestavljeno iz cevi in radiatorjev. Tehnologija za postavitev takega omrežja je že zelo dolgo uveljavljena im ima marsikatere ugodne lastnosti, ki jih danes s pridom izkoriščamo. V zadnjih časih pa se vse več kot medij za razpeljavo toplote uporablja tudi zrak.

Toplozračne peči so glavna skupina peči za ogrevanje prek toplega zraka. Po navadi so toplozračne peči narejene iz šamotne ali keramične obloge, ki zadržuje toploto, tako da taka peč ogreva zrak tudi po koncu gorenja. Veliko pa se ogrevanje na zračni tok uporablja pri dogrevalnih sistemih, ki so namenjeni ogrevanju le dela stanovanja.

Tipično uporabo ogrevanja na zračni tok predstavlja tudi prilagojen kamin na drva z zračnimi jaški. Ker je po navadi kamin na drva namenjen ogrevanju bivalnih prostorov, je zelo enostavno, da ga opremimo z zračnimi jaški za odvod toplega zraka in tako še malo razširimo njegovo področje delovanja. Namesto ogrevanja dnevne sobe lahko tako nameščen kamin na drva brez težav ogreva še več prostorov v neposredni bližini kamina. Največji plus pri kaminskem ogrevanju s toplim zrakom je v izjemno hitrem segrevanju. Že v roku par minut po prižigu okna se prostori začnejo občutno greti.

Objavljeno v Dom