Rekuperacija

Rekuperacija

Rekuperacija je v današnjih časih zelo drugačna, kot pa včasih, ko tehnologija še ni bila tako napredna in kvalitetna. Rekuperacija je znana tudi pod drugim imenom in to je prezračevanje. 

Rekuperacija ima mnogo pozitivnih prav tako pa tudi nekaj negativnih lastnosti, ki bi morda posameznike znale odvrniti od namestitve rekuperatorja zraka v njihovo hišo ali pa katerikoli drugi objekt. Na trgu danes  obstajata dve vrsti rekuperacije prva je centralna, kjer cevi iz vseh prostorov vodijo v en prostor,  drugi pa je centralni sistem za prezračevanje, kjer je v vsakem prostoru neposredno na zunanjo steno nameščen rekuperator.

Pozitivne lastnosti rekuperacije so te, da je v prostoru prisoten konstantno svež in čist zrak, rekuperacija je alergikom prijazna in ne izziva njihove bolezni oziroma alergije, vedno je prisotna regulacija ustrezne vlažnosti, poleg tega pa je v zimskem času znatno manjša poraba toplotne energije, kar pomeni tudi prihranitev denarja pri ogrevanju, s čemer boste prihranili kar nekaj denarja. 

Slabe lastnosti pa so, da velikokrat v notranjost prihajajo zvoki iz okolja, prav tako pa je včasih zaznati tudi smrad, ki prihaja iz bližnje okolice, podraži pa se tudi investicija, ki ste jo namenili za izgradnjo ali pa obnovo hiše oziroma kakšnega drugega objekta. 

Prezračevalni sistemi

Prezračevalni sistemi so zelo pomembni in priročni za različne vrste objektov in prostorov. Ljudje, prav tako pa tudi živali konstantno potrebujem svež in čist zrak, drugače je lahko ogroženo naše zdravje. 

Ko se odločate  za vrsto prezračevalne naprave oziroma prezračevalnega sistema prezračevanja hiše ali katerega koli drugega prostora se morate  odločiti med več različnimi  možnostmi. Odločite se lahko med tem, ko je hiša še v gradilni fazi oziroma so zastavljeni samo načrti, ali pa je hiša oziroma objekt že naseljena. 

Če ste šele v fazi grajenja hiše, potem se je za prezračevalni sistem pametno odločiti čim prej.

Prezračevalni sistem lahko naročite pri različnih ponudnikih, ki so na tržišču.