Šamotna plošča

Šamotna plošča prenese izjemno visoke temperature

Verjetno ste že vsi slišali za šamot, naraven material, ki je pridobljen iz gline in je zaradi posebnih postopkov ognjevaren. Zato ni nič nenavadnega, da se šamotni izdelki uporabljajo predvsem tam, kjer so prisotne izjemno visoke temperature, kot so na primer kurišča, dimniki, kamini in še marsikaj drugega. Med šamotnimi izdelki je tudi šamotna plošča, ki jo pridobimo s pomočjo vlečenja, stiskanja in prešanja gline in drugih izdelkov.

Glavna značilnost šamotne plošče je v tem, da prenese izredno visoke temperature, vendar je njena odpornost še vedno odvisna od izbire kakovostnih materialov. Dobimo jo lahko v različnih dimenzijah, saj jo lahko uporabimo v zelo različne namene. Njena prednost je v tem, da je zelo enostavna za montažo, najpogosteje pa jo uporabljamo za oblaganje kurišča znotraj kamina ali pa v kulinariki za pripravo hrane. Šamotna plošča je pomemben šamotni izdelek, ki ga najdemo v ponudni izbranega ponudnika.

Troslojni dimnik je vedno bolj priljubljen

Projektiranje dimnika je izjemno pomembna faza vsake novogradnje. Upoštevati je potrebno vse zakonske predpise, občinske odloke in zahteve po statiki. To pa še ni vse. Za vsak objekt je potrebno dimnik ustrezno dimenzionirati, določiti njegovo lego in seveda tudi število dimnikov glede na ogrevalni sistem. Med dimniškimi sistemi je tako zelo pogost tudi troslojni dimnik, ki se v svoji šamotni preobleki vse bolj uveljavlja.

Kot že samo ime pove, je troslojni dimnik sestavljen iz treh različnih elementov. Zunanje ogrodje imenujemo plašč in je izdelan iz lahkega betona. Pod plaščem sledi toplotna izolacija iz kamene volne, nato pa še šamotna tuljava iz kakovostnega in ognjevarnega šamota. Izgradnja troslojnega dimnika je zelo enostavna, saj so posamezni elementi že izdelani, zato jih je potrebno le še med seboj ustrezno sestaviti in povezati. Potem, ko je troslojni dimnik izdelan, ga je potrebno tako le še obzidati z opeko. 

Objavljeno v Dom