SEO

SEO optimizacija za uspešno spletno poslovanje

Uspeh pri spletnem poslovanju je odvisen od številnih dejavnikov, ki jih nikoli ne moremo imeti povsem pod nadzorom. Lahko pa identificiramo tiste, ki imajo največji vpliv in jih lahko tudi v največji meri nadzorujemo. Tako bomo lahko z lastnim delom kar najbolj pripomogli h končnemu uspehu.

Zelo pomembno je, da poskrbimo za optimizacijo spletne strani. SEO oziroma optimizacija za spletne iskalnike je nadvse pomembno opravilo, ki je kritično za dolgoročni uspeh spletnega poslovanja. Poskrbi namreč za to, da na spletno stran pridobivamo nove obiskovalce, s tem pa seveda spodbujamo tudi prodajo oziroma druge aktivnosti na spletišču. Velika večina spletnega občinstva išče informacije, izdelke in storitve s pomočjo spletnih iskalnikov, torej so v prednosti tisti ponudniki, ki se uvrščajo visoko med rezultati takšnih iskanj. SEO poskrbi prav za to, povezavo do spletne strani ali trgovine uvrsti čim višje, torej si lahko obetamo večjega deleža spletnega občinstva. Razlike so lahko drastične – če se ne pojavljamo na prvi strani, nas bodo našli le redki interesenti, medtem ko so strani na prvih mestih za priljubljena iskanja vedno zelo obiskane.

Kako opravljamo SEO?

Gotovo je najboljša možnost za uspešno optimizacijo ta, da za delo zaposlimo izkušenega strokovnjaka. Gre namreč za celo zbirko pomembnih opravil, ki jih moramo vestno opravljati na dolgi rok.

Nekaj sicer lahko postorimo tudi sami, predvsem na samem spletišču in pri predstavitvi vsebin obiskovalcem. To je tako imenovani on-site SEO, ki vključuje optimizacijo vsebin na spletni strani, pa tudi optimizacijo strežnika in prikazovanja spletišča. Sami lahko poskrbimo predvsem za to, da imamo na spletnih straneh svežo, zanimivo in relevantno vsebino, po kateri bodo iskalci dejansko iskali. 

Veliko več dela obsega off-site SEO, ki je tudi bolj dolgoročen. Vključuje pripravo dodatnih vsebin, objavljanje povezav na drugih straneh in podobne postopke, ki so lahko zelo zamudni, a ponujajo odlične rezultate.