strešna kupola

Strešne kupole v stanovanjskih objektih

Strešne kupole so dandanes čedalje bolj priljubljene za montažo na strešnih predelih vseh vrst zgradb. Zaradi svoje konstrukcije so enostavne za montažo in vzdrževanje, hkrati pa kupolast izgled poskrbi za prepoznavnost že od daleč. To je tudi glavni razlog, da se namesto strešnih oken namešča strešne kupole.

Zasnova strešne kupole je povsem preprosta. Zunanji okvir je narejen tako, kot za navadno steklo, s tem, da je prilagojen teži, ki jo bo moral prenašati. Namesto steklenega vložka pa jedro predstavlja kupolasto zakrivljeno polikarbonat steklo, ki je lahko v eni, dveh ali treh plasteh. Več plasti pomeni bistveno boljšo izolacijo, zato se take konfiguracije uporablja predvsem za bivalne prostore v hišah in drugih večstanovanjskih zgradbah. Polikarbonatna strešna kupola je narejena iz posebnega polikarbonata, ki ima izboljšane lastnosti, kar se tiče svetlobne prepustnosti. Poleg tega, da je polikarbonat zelo lahek in čvrst, je tudi relativno poceni. Največ razlike pa naredi dejstvo, da se da polikarbonat steklo zelo enostavno tudi oblikovati oziroma kriviti.

Strešna kupola tako nastane s pomočjo hidravlične stiskalnice. Nad nakovalo, opremljeno s kalupom, se namesti segreto polikarbonat ploščo. Zaradi visoke temperature ta postane mehka in se jo tako z lahkoto preoblikuje. Kladivo z drugo polovico kalupa stisne polikarbonat ploščo ob nakovalo in tako ustvari izdelek želene oblike (oziroma krivine) – v tem primeru je to strešna kupola. Ker se kalup sproti hladi, je polikarbonat steklena kupola že v nekaj trenutkih po stiskanju dovolj hladna, da zadrži novonastalo obliko.

V prostore, opremljene s strešnimi kupolami, se večkrat namesti sistem nodt. Ta sistem je del integriranih protipožarnih funkcij, ki jih ima vsaka večja stavba. V praksi sistem nodt poskrbi za izpust dima in toplote, če s tem lahko pomaga h omejitvi širjenja požara. Vsak nodt sistem ima svojo serijo loput in mehanizmov, ki jih odprejo v primeru požara.

 

Objavljeno v Dom