Za globalno nadziranje temperature je najbolj uporaben digitalni termostat

Za globalno nadziranje temperature je najbolj uporaben digitalni termostat

Veliko ljudi se strinja, da se kar se hiše tiče, najbolje da prihraniti tako ,da smo zares pozorni glede temperature notranjih prostorov in veliko lahko prihranimo s tem, da poskrbimo ,da je hiša nekoliko hladnejša ponoči ali v času, ko nas sploh ni doma, tako se da nastaviti celo gretje vode, vendar le v primeru, da imamo nameščen digitalni termostat

Največkrat se digitalni termostat uporablja v tandemu s centralno pečjo, ki lahko zelo natančno določa kakšne temperature je voda, ki jo segrevamo, prav tako pa jo lahko na zelo enostaven način upravljamo z digitalnimi krmilniki, ki so vezani na digitalni termostat. Mi lahko nastavimo dobesedno programe, ob katerih urah, ob katerih dnevih, bo potekalo kakšno gretje. Lahko tudi s pritiskom na gumb povemo, da gremo na počitnice in ne potrebujemo pretirano visoke temperature prostorov, vendar bi vseeno se radi vrnili v topel dom, kar je vse možno, če namestimo digitalni termostat.

Za tiste, ki bi radi kontrolo nad temperaturo je bolj priročen analogni termostat

Analogni termostat deluje na princip bimetala, vsaj najpogosteje je, zdaj pa imamo tudi različice, ki digitalno spremljajo temperaturo, vendar vseeno opravljajo enako funkcijo kot klasičen bimetal – grejejo dokler je temperatura nižja ali enaka zahtevani in nehajo delati, ko je temperatura previsoka. Nameščeni analogni termostat omogoča vsakemu posamezniku, ki se nahaja v prostoru, da nastavi temperaturo v njem, torej imajo lahko v teoriji vse spalnice drugačno temperaturo, seveda pa je to vezano tudi na to, da moramo imeti v vsaki sobi posebej ločen način gretja, ki je neodvisen od tako imenovanega centralnega gretja. Nameščeni analogni termostati omogočajo natančno ohranjanje toplote, vendar so lahko pri le-teh računi nekoliko višji, saj lahko nekdo ponesreči nastavi termostat previsoko ali se celo z njim igrajo otroci, ki ne vedo kaj pomenijo napisane številke.