Hladilna tekočina

Zanesljiva zimska vožnja

Pozimi so razmere na cestah nekoliko bolj nepredvidljive in manj ugodne, spremenijo pa se tudi drugi dejavniki, ki v veliki meri vplivajo o izkušnji pri vožnji. Pomembno je, da se na te spremembe dobro pripravimo, na nov letni čas pa dobro pripravimo tudi svoj avtomobil. Katera opravila so najbolj pomembna?

Predvsem moramo novim razmeram prilagoditi ključne avtomobilske sisteme, v praksi to pomeni, da uporabimo prilagojene tekočine. To je denimo hladilna tekočina, ki ima tudi v zimskem času izjemno pomembno nalogo. Hladilna tekočina je v sodobnih avtomobilih naravnost nepogrešljiva, saj ima še več nalog kot jih je imela pri starejših vozilih. Tako mora biti dobro pripravljena na spremenjene razmere, predvsem na nižje temperature. Lastnosti tekočin se ob nizkih temperaturah okolja spreminjajo, tako pa pozimi ne morejo opravljati svojega dela z istim učinkom kot v toplejšem delu leta. Prava rešitev je zimska hladilna tekočina, prav tako imamo na voljo zimske različice drugih pomembnih avtomobilskih tekočin.

Za zanesljivo zimsko vožnjo pa gotovo skrbijo tudi drugi sistemi, v končni fazi tudi malenkosti, ki jih morda ne bo označili za res kritične. Recimo poliranje avtomobila, ki sodi med kozmetične posege. Tudi v zimskem času je smiselno ohranjati avtomobil čist – ravno pozimi je namreč karoserija avtomobila nekoliko bolj obremenjena, v njene kotičke zahaja material s cestišča, ki povzroča korozijo. Poliranje avtomobila pa poskrbi, da pravočasno in učinkovito odpravimo kakšne opaznejše posledice teh ali drugih vplivov. Tako preprečimo korozijo, ki jo lahko pospešijo prav dejavniki okolja v zimskem času. Tako ali tako pa se celovito poliranje avtomobila priporoča vsakomur, ki želi za svoje vozilo kar najbolje poskrbeti.

Z dobro pripravo na zimo lahko zagotovimo bistveno boljšo izkušnjo za volanom. Ne gre torej le za zamenjavo pnevmatik, temveč na veliko bolj celovito pripravo vozila na zimo, pa tudi sami se pripravimo na spremenjene razmere.