Topla akumulatorji

Zanesljivi akumulatorji za napajanje zahtevnejših porabnikov

Akumulator je lahko najboljša izbira za napajanje raznih porabnikov, gotovo pa gre za naravnost nepogrešljivo komponento v solarnih elektrarnah in podobnih sistemih. V vsakem primeru pa je zelo pomembno, kakšen akumulator izberemo – splača se posegati po zanesljivih izdelkih, ki bodo zagotovili varno in učinkovito napajanje zahtevnejših porabnikov.

Najboljša izbira so pogosto Topla akumulatorji, saj gre za priznano znamko, ki slovi prav po zanesljivosti svojih izdelkov. Poleg tega Topla akumulatorji ponujajo zadostno kapaciteto in zmogljivost, da jih lahko uporabljamo v raznih električnih sistemih, tudi v sončnih elektrarnah. Treba je zagotoviti le učinkovito polnjenje, akumulator v tem primeru priključimo na vir energije, vmes pa običajno namestimo še regulator polnjenja, ki preprečuje pretirano polnjenje. Tak sistem bo ponudil dobro osnovo za brezskrbno napajanje, tudi če imamo kakšne zahtevnejše ali občutljivejše porabnike. Seveda so Topla akumulatorji na voljo v različnih izvedbah, ponujajo različne napetosti in kapacitete, prav tako pestra pa je tudi ponudba drugih proizvajalcev. Akumulator se splača vedno izbrati na podlagi točnih zahtev oziroma potreb, te pa prilagajamo porabnikom in viru energije. Ni torej enega akumulatorja, ki bo zadostil prav vsem potrebam.

Za učinkovito napajanje porabnikov bomo verjetno potrebovali še drugo opremo, razen če imamo izključno porabnike, ki zahtevajo 12- ali 24-voltni električni tok, ki ga lahko dobijo neposredno od akumulatorja. Veliko bolj verjetno pa je, da bomo potrebovali razsmernik, ki ponuja električni tok višje napetosti. Električni razsmernik pretvori enosmerni električni tok v izmeničnega, z napetosti 12 ali 24 voltov tako dobimo 220-voltni tok ali drugo napetost, ki jo ponuja razsmernik. Na ta način lahko na akumulator priklopimo tudi porabnike, ki zahtevajo višjo napetost, to so praktično vse električne naprave, ki jih redno uporabljamo. Na ta način lahko sestavimo tudi uporaben električni sistem s stalno razpoložljivimi vtičnicami, akumulator pa pospravimo na skrito varno mesto.