Dvoriščna vrata

Dvoriščna vrata imajo lahko različno odpiranje

Kakšna dvoriščna vrata bomo izbrali za naš dom je pomembno vprašanje. Njihova pestra ponudba pa nam lahko odločitev še dodatno oteži. Pri sami odločitvi je pomembno tudi to, koliko prostora imamo okoli odprtine, pa seveda tudi od samega finančnega vložka.

Dvoriščna vrata imajo lahko različno odpiranje, ki pa je odvisno tudi od samih vrat. Enokrilna oziroma dvokrilna vrata so vpeta na steber in se običajno odpirajo v smeri dvorišča, zato je potrebno imeti za to dovolj prostora. Drsna vrata so lahko samonosna ali na vodilih. Samonosna drsna vrata so brez vodil in drsijo po ležajnih kolescih v tekalnem vodilu, ki je del vrat. Drsna vrata ne potrebujejo toliko prostora.

Vsa dvoriščna vrata imajo lahko avtomatsko odpiranje ali ročno. Avtomatsko odpiranje je zagotovo bolj priročno in udobno, saj jih lahko odpremo z daljincem, ki ga dobimo ob montaži. Če pa se za avtomatsko odpiranje ne moremo odločiti ob sami montaži, lahko to storimo naknadno.

Vrtna vrata naj polepšajo vaš vrt

Vrtna vrata predstavljajo vhod v naš vrt. Če naš vrt meji na cesto, potem so vrtna vrata tudi prehod med javnim in zasebnim. V tem primeru nam dajejo tudi občutek varnosti, saj smo tako nekako skriti pred radovednimi pogledi mimoidočih. Vrata naj vizualno sovpadajo z zunanjim izgledom našega doma, predvsem ograjnega sistema in samega vrta. Tako bo celotna podoba našega doma privlačna in lepa.

Toda, če zanemarimo zunanji videz, morajo biti vrtna vrata predvsem funkcionalna. Če gre samo za prehod pešcev, bodo vrata ožja. V tem primeru bo dovolj, če montiramo enokrilna vrata, ki jih bomo odpirali in zapirali ročno. Če pa gre za prehod tudi avtomobilov, morajo biti vrata široka najmanj za širino avtomobila. V tem primeru pa se lahko odločimo za drsna vrata ali na drugi strani enokrilna ali dvokrilna vrata. V tem primeru pa se lahko odločimo za udobnejše avtomatsko odpiranje oziroma zapiranje.

Objavljeno v Dom