epoxy floor in warehouse factory japan construction site

Epoxy tlaki so sestavljeni iz polimernega veziva

Epoxy tlaki so postali v zadnjih letih izredno uporabni. Poznamo več vrst epoxy tlakov. Glede na debelino tlakov lahko epoxy tlake razvrstimo v več skupin. Izredno uporabni so samorazlivni epoksi tlaki, ki jih postavijo povsod, kjer bodo namestili talno gretje. Nato imamo tu epoksi tlake maltnega tipa, ki imamo izredno visoko vsebnost agregata, zato ga uporabijo povsod, kjer pride do izredno težkih obremenitev podlage. Na primer v hale, kjer viličarji nalagajo težke tovore.

Epoxy tlaki so sestavljeni iz kremenčevih peskov in polnil, ki so izredno odporni na abrazije. Tako polnilo je tudi bazalt, aluminijev oksid ali silikonkarbid. Pri tlakih te vrste se pripravi tlak, ki je debel od tri do šest centimetrov.

Epoxy tlaki se torej izberejo glede na to kakšne obremenitve bodo morala prenašati tla. Da dobro izberemo, se moramo pred nakupom posvetovati s strokovnjaki, ki nam bomo svetovali in pomagali izbrati takšne tlake, ki bodo najboljši za naš dom.

Samorazlivni epoksi tlaki za boljšo zaščito tal

Samorazlivni epoksi tlaki se uporabijo takrat, kadar vemo, da bo določena površina mehansko ali kemično močneje obremenjena. Takšni tlaki vsebujejo namreč večjo količino veziva oziroma epoksi smole, ki je izredno odporna na vse zunanje vplive.

Samorazlivni epoksi tlaki imajo dodane tudi kalcijeve in barijeve sulfate, ki omogočajo še večjo trdnost tlakov. Betonski tlaki bodo s pomočjo samorazlivnih epoksi tlakov dolgotrajno ter kakovostno zaščiteni. Odporni bodo na vsa lužila, goriva ali topila.

Samorazlivni epoksi tlaki so uporabni tudi za saniranje tlakov, ki imajo poškodovano površino. Idealni so zato, ker njihovo nanašanje ne zahteva nobene dodatne predpriprave. Torej jih lahko nanesemo brez predhodne priprave tal. Tak način dela nam omogoča hitro dokončano delo, kar je izrednega pomena pri obnovah. Zelo radi pa jih uporabljajo tudi notranji oblikovalci, saj se dobijo v različnih barvah, ki popestrijo prostor. Tako imajo poleg zaščitne funkcije tudi moderen pridih.