Embalaža za toplo hrano

Glavna naloga embalaže za hrano

V idealnih okoliščinah embalaže za hrano ne potrebujemo. Če gre za gotove jedi, jih postrežemo oziroma zaužijemo, če gre za sestavine in druga živila, jih takoj uporabimo. A pogosto moramo kaj za nekaj časa pospraviti na varno, pri tem pa igra embalaža ključno vlogo. Njena glavna naloga je bržkone ta, da brezhibno ohranja hrano takšno, kot jo shranimo. Še posebej je to pomembno v primeru, da imamo opravka z jedmi, ki morajo ohraniti svojo temperaturo.

Embalaža za toplo hrano

Velike preglavice povzroča topla hrana, ki je ne moremo v nedogled pogrevati. To sploh ni mogoče, če želimo hrano kam prepeljati ali vzeti s sabo, v tem primeru pa je najboljša možnost gotovo embalaža za toplo hrano, ki poskrbi, da hrana ostane prijetno topla in kar se da blizu specialiteti, ki je prišla s kuhališča. Največ zanimanja za takšno embalažo je med poslovnimi uporabniki, to so gostinci, ki ponujajo dostavo hrane. V takšnih okoljih je embalaža za toplo hrano nujni pripomoček, brez katerega preprosto ne bo šlo.

Embalaža za hladno hrano

Tople jedi se hitro ohladijo, a tudi hladne jedi ne ostanejo hladne dovolj časa, da jih lahko brezskrbno prenašamo naokoli. Tudi te potrebujejo posebno embalažo, kakršna je recimo embalaža za torte. Torte so običajno hranjene na nizki temperaturi v hladilniku, ko jih vzamemo iz ohlajenega okolja pa bo za ohranjanje temperature in vseh lastnosti slaščice poskrbela dobra embalaža za torte. Tudi druge slaščice je treba pogosto ohranjati pri nizki temperaturi, pri čemer se nekatere embalaže zelo dobro obnesejo. Pravzaprav gre za podobne materiale, kot jih izkorišča embalaža za toplo hrano – pogosto so takšne embalaže izdelane iz stiropora, ki deluje kot toplotni izolator in ohranja notranjost toplo ali hladno ter izniči oziroma omeji vpliv temperature okolja. Embalaža za torte je sicer večinoma plastična, saj ima še nekatere druge naloge.