Toplotne črpalke 2

Najboljša izbira med toplotnimi črpalkami

Toplotne črpalke so zelo priljubljene, saj ponujajo kar nekaj prednosti v primerjavi z ostalimi ogrevalnimi sistemi. So pa precej drage in včasih tudi kar kompleksne. Poleg tega obstaja več variant, med katerimi lahko izbiramo. To pomeni, da smo postavljeni pred dokaj težko izbiro, ki ima velik vpliv na končno izkušnjo – izbrati moramo zelo premišljeno, odločiti pa se moramo za tisto napravo, ki bo v dani situaciji ponudila kar najboljši učinek.

Ne gledamo le na zmogljivost ali le na ceno. Upoštevati moramo celo kombinacijo dejavnikov, ki v končni fazi vplivajo na to, kako zadovoljni bomo z ogrevanjem. V nekaterih primerih pridejo gotovo v poštev že cenejše izvedbe, v drugih pa so primerne le zmogljive toplotne črpalke višjega ranga.

Toplotne črpalke zrak voda

Med najbolj priljubljene izvedbe se uvrščajo črpalke zrak voda. Njihova glavna prednost je v tem, da so ugodne in enostavne, v primerjavi z drugimi izvedbami imajo v tem velik plus. Predvsem se ne bo treba ukvarjati z zahtevno vgradnjo. Potrebujemo le kompaktno zunanjo enoto, podobno kot pri klimatskih napravah.

Toplotne črpalke zrak voda svoje delo odlično opravljajo. Zagotavljajo zelo varčno ogrevanje na dolgi rok in prinašajo tudi druge prednosti, po katerih so znane toplotne črpalke. Predvsem pa toplotne črpalke zrak voda že zelo hitro pokrijejo izhodiščne stroške, tako da bodo dolgoročni prihranki še posebej očitni.

Druge opcije med toplotnimi črpalkami

Druge toplotne črpalke pridejo lahko v poštev, če potrebujemo dodatno zmogljivost za večje stavbe ali posebej mrzle zime. Po zmogljivosti slovi predvsem izvedba voda voda, medtem ko so črpalke zemlja voda znane po odličnem kompromisu med zmogljivostjo in kompleksnostjo oziroma ceno.

Velika razlika je sicer tudi v tem, da lahko toplotne črpalke zrak voda uporabimo praktično kjerkoli, saj potrebujemo le majhno zunanjo enoto. Pri drugih izvedbah je treba namestiti podzemne kolektorje ali zbiralnik podtalne vode.