zdrav obrok

Najboljša priporočila za zdrav obrok

Dandanes se človek vedno bolj zaveda pomena zdrave prehrane , o tej tematiki nas dobesedno napadajo iz vseh strani. In prav je tako, saj se veliko ljudi še vedno prehranjuje povsem neustrezno. Kaj je zdrav obrok? To je obrok, ki je uravnotežen, ne sme pa vsebovati predelanih ali konzerviranih živil. Zdrav obrok bo vseboval tako pomembne beljakovine (meso, jajca, stročnice), ogljikove hidrate (na primer polnozrnata žita) kot tudi zdrave maščobe ter vitamine in minerale. Seveda ne smemo pozabiti na prehranske vlaknine, ki jih najdemo predvsem v zelenjavi in sadju.

Zelo pomembno je tudi to, da si zdrav obrok privoščimo štirikrat na dan. Poskrbite torej za zajtrk, kosilo, večerjo in malico. Na ta način boste pospešili svojo presnovo, čez dan pa boste imeli občutek sitosti in ne boste posegali po takšnih in drugačnih prepovedanih prigrizkih. Ko boste poskrbeli za zdrav obrok, se boste izognili prenajedanju in pozitivno vplivali tudi na raven sladkorja v krvi. Manjkajoči obroki namreč povzročijo, sa pri naslednjem obroku pojemo več, kot bi smeli.

Poglejmo si še nekaj pravil, ki veljajo za zdrav obrok

  • Izogibajte se cvrtim in mastnim jedem, posezite raje po lahko prebavljivih živilih, kamor sodijo ribe, jogurt, pusta skuta, različne juhe in podobno.
  • Zajtrk je kot zdrav obrok na prvem mestu, zato ga nikoli ne izpustite. Če niste navajeni zajtrkovati, potem najprej začnite z majhnim in lahkim zajtrkom, nato pa količino postopoma povečujte. Zdrav obrok zjutraj naj vsebuje najmanj 300 kalorij. Priporočamo vam polnozrnate ogljikove hidrate in veliko vlaknin. V obrok vključite tudi beljakovine, saj boste tako siti do kosila.
  • Poskrbite za uravnoteženo kosilo ter na ustrezno razmerje med beljakovinami, ogljikovimi hidrati ter maščobami.
  • Dan naj zaključi zdrav obrok, ki si ga privoščite v večernih urah. Večerja naj bo lahka, vsebuje naj predvsem zelenjavo in kakovostne beljakovine, med katerimi naj omenimo belo meso, jajca, ribe. Izogibajte se sladkorju in preveliki količini ogljikovih hidratov.

Primer:

Zajtrk: Kuhani pirini kosmiči z medom in limono
Kosilo: Sardele, kuhan krompir z blitvo, solata
Večerja: solata z jajcem

Več nasvetov ter idej za zdrave obroke si preberite na blogu Linea Snelle.