Rekuperator zraka

Rekuperator zraka v centralnih sistemih prezračevanja

Rekuperator zraka je nameščen skoraj v vsakemu centralnemu prezračevanemu sistemu. Vsak tak sistem ima ogromno prednosti. Najdemo pa lahko tudi kakšno slabost. Kot slabost tu lahko omenimo namestitev celotnega prezračevalnega sistema, saj potrebujemo dobro gradbeno podjetje, ki nam bo v že obstoječi dom vgradilo centralni sistem prezračevanja. Poleg tega pa nam cevi zavzamejo precej prostora, ki ga bomo morali žrtvovati, če bomo želeli imeti razvode speljane po celotnem domu. Zato moramo dobro premisliti ali si to želimo ali ne. 

Rekuperator zraka je pri centralnem sistemu tako zmogljiv, da lahko prezrači celoten dom in hkrati ohranja optimalno temperaturo. Seveda moramo pri centralnem sistemu prezračevanja redno skrbeti za čiščenje vseh cevi, da se v njih ne naberejo nečistoče in umazanija. 

 

Prezračevanje hiše z rotacijskimi prenosniki toplote

Prezračevanje hiše lahko poteka na različne načina. Klasično in vsem dobro poznano prezračevanje hiše vključuje potratno odpiranje oken, ki nam omogoča dovod svežega zraka. To pa je iz energetskega vidika zelo slabo. Ko odpremo okno, se namreč zgodi, da vse topel zrak pobegne ven iz hiše. Ta topel zrak pa bomo nadomestili le s izdatnim gretjem, kar pa bo vodilo v visoke stroške za kurjavo ter v onesnaževanje okolja z emisijami CO2. 

Prezračevanje hiše naj bo zato pripravljeno tako, da bo naš dom imel centralni prezračevalni sistem, ki bo uporabljal rotacijski prenosnik toplote. Ta prenosnik deluje tako, da se izjemno počasi vrti. To pomeni, da odvodno in dovodni zrak izmenjujoče prehajata iz notranjosti hiše ven in obratno. Izjemna prednost opisanega sistema je ta, da ima tak prenosnik konstantno učinkovitost tudi pri zelo nizkih in neugodnih temperaturah. 

Prezračevanje hiše z rotacijskim prenosnikom nam poleg tega omogoča tudi delno vračanje vlage iz slabega zraka na sveži zrak. Sistem se odlično znajde tudi pri izredno nizkih temperaturah, torej nas v primeru zmrzali ne bo pretirano skrbelo. 

 

Objavljeno v Dom