Talno gretje

Talno gretje in vodovodna instalacija

Če želimo grelne elemente sistema ogrevanja elegantno skriti pod pohodno površino, bomo morali biti pri vgradnji takšnega sistema precej iznajdljivi. Poleg tega bomo odvisni od razpoložljivosti preostale infrastrukture, ki omogoča enostavno polaganje talnega ogrevanja, med to pa se uvršča tudi vodovodna instalacija, če seveda izberemo toplovodno ogrevanje.

Toplovodno talno ogrevanje je v zadnjih letih postalo sila priljubljeno, saj so se na trgu pojavile nove enostavne rešitve za izdelavo in vgradnjo takšnega sistema. Poleg tega imamo vse več možnosti tudi pri izbiri vira energije, kar pomeni, da je lahko tovrstno ogrevanje zelo učinkovito in varčno. Zadržki se bodo torej morda pojavili le pri sami vgradnji sistema, saj moramo grelne elemente talnega ogrevanja povezati s toplovodnim sistemom, ki mogoče ni neposredno dostopen iz vsakega prostora, ki ga želimo ogrevati.

Vgradnja talnega ogrevanja

Ključnega pomena je, da ogrevalni sistem dobro načrtujemo in se na vgradnjo tudi primerno pripravimo. Predvsem je treba pravočasno ugotoviti, katere rešitve pridejo v poštev in katere ne. Že pred nakupom opreme moramo dobro naštudirati, kako in kje bomo talno gretje polagali. Ko imamo točen načrt, pa se je treba vgradnje lotiti premišljeno in strokovno. Vsekakor je najbolje, da za to opravilo izkoristimo storitve strokovnjakov. Vodovodna instalacija ne pušča veliko prostora za napake, pa tudi sama grelna telesa talnega ogrevanja moramo spretno položiti pod pohodno površino ogrevanih prostorov.

Nekatere enostavne rešitve nam sicer omogočajo, da talno gretje namestimo kar sami. To so recimo grelne folije in preproge, ki jih ni težko vgraditi pod pohodno površino prostora, v nekaterih primerih pa niti takšna vgradnja ne bo potrebna. So pa to izjeme, ki pridejo v poštev le v določenih primerih. Če želimo vgraditi toplovodno talno gretje, bo veliko bolj pametno poiskati mojstra, ki mu vodovodna instalacija ni tuja in bo lahko zagotovil dobro opravljeno delo.