Visokotemperaturna toplotna črpalka

Visokotemperaturni ogrevalni sistemi

Za ogrevanje stanovanja včasih potrebujemo zmogljivo opremo, ki lahko premosti velike temperaturne razlike med notranjostjo in zunanjostjo. Tudi v primeru, da se želimo poslužiti sodobne opreme, ki je posebej prilagojena dobro izoliranim stavbam in nizkotemperaturnim grelnim telesom, imamo nekaj izbire med zmogljivimi izvedbami, ki ponujajo odličen učinek v vsakem okolju. Tako je na voljo tudi visokotemperaturna toplotna črpalka, ki skrbi za radiatorsko ogrevanje ali za ogrevanje z drugimi grelnimi telesi, ki morajo doseči višje temperature.

Visokotemperaturna toplotna črpalka

Toplotna črpalka ima mnoge prednosti, a običajno te pridejo najbolj do izraza v dobro izoliranih zgradbah z nizkotemperaturnimi ogrevalnimi sistemi. V takšnem okolju toplotne črpalke in klimatske naprave ponujajo najboljši učinek in najboljšo varčnost na dolgi rok. Ker toplotne črpalke in klimatske naprave delujejo na enak način, je pametno že v izhodišču ustvariti ustrezno okolje, v katerem lahko prednosti te opreme kar najbolje izkoristimo.

Vseeno pa lahko tudi visokotemperaturni sistemi ponudijo dober učinek. Visokotemperaturna toplotna črpalka je seveda namenjena predvsem ogrevanju z radiatorji, ki je še vedno zelo priljubljena opcija v mnogih stanovanjskih prostorih. Radiatorji so dokaj enostavni in učinkoviti, običajno pa je razlog za uporabo takšnega ogrevanja preprosto v tem, da imamo opremo že vgrajeno in so potrebne le minimalne prilagoditve. A tudi v novogradnjah se pojavljajo radiatorji ter drugi ogrevalni sistemi, ki dobro delujejo le pri višjih temperaturah. Pomembno je torej, da imamo ogrevalni sistem, ki je dovolj zmogljiv za ogrevanje vode na 65 in več stopinj Celzija. Visokotemperaturna toplotna črpalka lahko ponudi tak učinek, moramo pa se prepričati, da uporabljamo zmogljivo in zanesljivo opremo, ki nas v hladnih zimskih dneh ne bo pustila na cedilu. 

Če v poletnem času za hlajenje uporabljamo klimatske naprave, takšnih težav ne bomo imeli, saj je sistem bistveno bolj enostaven, tudi če je sama oprema podobna tisti, ki jo uporabljamo pri ogrevanju s toplotnimi črpalkami.