zdrava hrana za pse

Za igrivost in energijo je potrebna zdrava hrana za pse

Ko se sprašujemo, kaj bomo jedli nek dan se velikokrat, vsaj tisti nekoliko bolj zavedni, vprašajo po hranilni vrednosti obrokov, ki jih mislijo zaužiti, ali tistih, ki so jih že zaužili, da lahko kasneje temu primerno prilagajajo manjkajoča hranila. Ljudje imamo tudi zelo dober občutek za to, kaj naše telo potrebuje in precej instinktivno lahko uživamo marsikatero različno hrano in sami uravnavamo kaj potrebujemo in kaj ne. Nekoliko drugače je, ko se o tem problemu pogovarjamo, ko je na tapeti hrana za pse.

Zdrava hrana za pse mora v enem samem obroku zagotavljati pravilna razmerja vseh potrebnih hranilnih snovi, ki jih potrebuje naš štirinožni prijatelj, da uživa kvalitetno prehrano, ki mu dobro služi, daje energijo in ga ohranja v odličnem zdravju, vendar je pomembno, da je hrana za pse prilagojena za starost in aktivnost našega psa. Hrana za pse se najpogosteje razlikuje po okusih, dodanih vitaminih in po “starosti”. Zdrava hrana za pse je deljena na več starostnih skupin tako zaradi velikosti briketov na primer, kot tudi glede snovi, ki jih vsebuje. Hrana namenjena mlajšim psičkom bo bolj polna visoko kaloričnih sestavin, ki lahko zagotovijo dovolj energije v dovolj majhnem obroku, da naš mladiček lahko zraste, kljub temu, da ima majhen trebušček.

Hrana za pse pa ni sestavljena samo iz briketov in mokre hrane, vsebuje tudi kar nekaj priboljškov, še posebej, če svojega psa treniramo. Pomembno je, da smo pozorni na to, koliko priboljškov dajemo psičku, oziroma da izbiramo take priboljške, ki njihovega telesa kalorično ne preobremenijo, saj to lahko vodi k debelosti, ki je precej pogosta pri manjših pasmah psov, kjer se moramo bolj strogo držati priporočene kalorične meje. Zdrava hrana za pse mora vsebovati tudi kakšen priboljšek, vendar ne smemo z ničemer pretiravati, kot velja tudi za lastnike.