Vilice za viličarja

Zmogljivost in prilagodljivost viličarja

Nekatere naprave, ki jih uporabljamo na delovnem mestu, so zelo vsestransko uporabne, druge pa so namenjene prav točno določenemu opravilu in jih za druge naloge preprosto ne moremo uporabiti. Kam se uvrščajo viličarji? To je povsem odvisno od zmogljivosti in prilagodljivosti viličarja – izberemo lahko precej vsestranske naprave, na mnogih delovnih mestih pa je bolje izbrati viličar, ki bo brezhibno opravljal vedno isto nalogo. O uporabnosti naprave odločajo vilice za viličarja, posebno pozornost pa namenimo še drugim delom, ki razširijo ali omejijo uporabnost.

V nekaterih okoljih ne potrebujemo posebne prilagodljivosti. Predvsem v skladiščih, kjer imamo vedno opravka z istim tovorom, se odlično izkažejo naprave, ki so namenjene le eni nalogi. To je recimo paletni voziček, ki omogoča zelo enostavno in učinkovito prevažanje tovora na standardnih paletah, ne more pa palet visoko dvigniti ali pa prestaviti tovora, ki ni na paletah. Tako je paletni voziček lahko točno to, kar potrebujemo, lahko pa se izkaže, da z omejeno uporabnostjo ne pride v poštev. Če potrebujemo več prilagodljivosti, se bo bolje obnesel viličar – vilice za viličarja so do neke mere prilagodljive, tovore je možno dvigniti višje, prav tako so mnogi viličarji prilagojeni tudi drugim nalogam, na primer dvigovanju neobičajnih tovorov. Takšne naprave gotovo ponujajo širšo uporabnost kot osnovni paletni voziček, a niso nujno boljša izbira za vsako delovno mesto – vse je odvisno od konkretnih nalog delovne opreme.

Viličarje je možno včasih tudi naknadno prilagoditi ali nadgraditi. Vilice za viličarja lahko zamenjamo, prav tako je možno prilagoditi druge sestavne dele in na ta način razširiti uporabnost naprave. Seveda lahko to storimo le do določene mere, saj je zmogljivost naprave še vedno omejena – tudi če viličar opremimo z vso potrebno opremo, ne bo zmogel preseči omejitev, ki jih postavljata motor in hidravlični sistem. Tako je treba o pričakovanih obremenitvah in zahtevanih zmogljivostih premisliti že ob nakupu viličarja.