AED Slovenija 1

AED Slovenija je skorajda nujno poznati

Po vsej verjetnosti ste seznanjeni s tem, kaj pomeni AED Slovenija. Gre za bazo podatkov, kje v Sloveniji so nameščene posebne naprave, ki lahko pri srčnem zastoju človeku rešijo življenje. To lahko vedno preverite tudi na primerni spletni strani, kjer vam nazorno pokažejo, kje natanko se nahajajo te naprave. Do ustrezne spletne strani boste najlaže prišli tako, da boste v spletni brskalnik vtipkali besedno zvezo AED Slovenija.

Defibrilatorji so postali del našega življenja

Defibrilatorji so postali pomemben del našega življenja. Gre za naprave, ki kar v 90 % pomagajo reševati človeška življenja v primeru zastoja srca. Za take naprave je značilno, da so enostavne in hitre za uporabo. To v praksi lahko pomeni, da jih lahko uporablja prav vsaka oseba, četudi jih uporablja prvič. Sama naprava namreč vsebuje tudi glasovna navodila v našem jeziku. Poleg tega pa ima tudi večina od naprav ekrane, na katerih se nam glasovna navodila tudi izpišejo.

Defibrilatorji in njihova uporaba

Četudi se v življenju s tako napravo že nikoli nismo srečali, pa imamo to srečo, da sta njihova uporaba ter način dela z njo več kot pa le enostavna. Ob vklopu aparat kar sam začne dajati vsa potrebna navodila in to v slovenskem jeziku, kar je izjemno pomembno. Najbolj pomembno od vsega je, da napravo vklopimo, nato pa iz embalaže vzamemo nalepki, elektrodi, odstranimo zaščitno folijo in ju nalepimo na gol prsni koš žrtve. To naredimo tako, kot je tudi na njiju narisano. To v praksi pomeni pod desno ključnico in na levo spodnjo stran prsnega koša, pod pazduho.

Ko sta omenjeni elektrodi na svojem mestu, pričnejo defibrilatorji analizirati dogajanje v srcu. Če naprave ocenijo, da je pri tem nujno potreben električni sunek, nas na to tudi glasno opozori. Pred vklopom za elektrošok je pomembno, da se v tistem trenutku prav nihče ne dotika žrtve.