Robotske kosilnice

Avtomatska košnja z robotskimi kosilnicami

Robotske kosilnice so med vrtnarsko opremo eden najbolj prodajanih artiklov. S svojim povsem avtonomnim delovanjem omogočajo udobje, ki je bilo kadarkoli prej povsem nepredstavljivo. Hkrati z avtonomnim delovanjem pa imajo tudi to prednost, da travo kosijo vsak dan, tako košena trava pa je tudi na pogled vidno lepša od travnatih površin, ki se kosijo le po enkrat na teden. Zato so robotske kosilnice zares koristen nakup, ki se povrne zelo hitro kot prihranjen čas košnje.

Velika večina robotskih kosilnic deluje na električni pogon. Za energijski rezervoar uporabljajo litij ionske akumulatorje, ki omogočajo samodejno polnjenje robota na polnilni postaji ob robu zelenice. Robotska kosilnica se po izpraznitvi akumulatorja ali po končani košnji samodejno vrne na polnilno postajo, kjer se napolni in počaka na naslednji cikel košnje. 

Tudi nekatere motorne žage se danes dobijo na električni pogon, toda pri njih razlika v delovanju ni tako izrazita. Motorne žage z akumulatorsko litij ionsko baterijo pa so precej bolj redke. Za svoje delovanje namreč tovrstne žage potrebujejo visoko specifično energijo, ki jo manjši akumulatorji enostavno niso sposobni dovajati. Zato so akumulatorske motorne žage precej počasne in omogočajo le kratek čas rezanja pri relativno nizkih obremenitvah.

Namestitev robotske kosilnice je zelo enostavna, vendar za dosego optimalnega rezultata vseeno zahteva dobršno mero natančnosti. Obrobje travnate površine, ki jo nameravamo kositi, je potrebno omejiti z električno izolirano žico, ki se povezuje na polnilno postajo in sklene krogotok. Po njej nato teče šibek tok, ki ne povzroča nikakršnih nevšečnosti in nevarnosti, ga pa robotska kosilnica zazna in se obrne za določen kot vstran. Večina robotskih kosilnic je nastavljenih tako, da je meja košnje približno 10 do 15 cm čez rob žice. Zato je pomembno, da je žica napeljana kar se da natančno in zadosti nizko, kar dosežemo s posebnimi montažnimi žeblji, tako da je kosilnica ne more pregristi.