zobna protetika

Bi se radi spet brezskrbno smejali?

Zobna protetika je panoga, ki v zadnjih letih postaja vedno bolj dostopna in cenovno ugodna. Tehnologije, ki omogočajo, da tisti, ki so se morali posloviti od dela ali vseh svojih naravnih zob, zopet pridobijo svoj brezskrbni nasmeh, se seveda hitro razvijajo, tako da nam ponudniki zobozdravstvenih storitev lahko skoraj vsako leto ponudijo nekaj, o čemer dve leti nazaj še slišali nismo. 

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z zobno protetiko, nam ne nudijo le izdelavo totalne proteze, ki nadomesti vse zobe v čeljusti. Če je bila nekoč totalna proteza edina možnost za nadomestilo zob, pa danes v področje zobne protetike spadajo tudi raznovrstni mostički in implantati. 

Ob izgubi zoba je zelo pomembno, da se čimprej posvetujemo z zobozdravnikom glede tega, na kakšen način bomo nadomestili izgubljen zob. Če odlašamo predolgo, se izpostavimo nevarnosti, da zobni greben že preveč upade, kar znatno oteži ali celo onemogoči, da bi vanj vsadili zobni implantat. V primeru, da zobnega implantata ni več mogoče namestiti, bo edina druga rešitev namestitev mostička, kar pa zahteva tudi brušenje dveh sosednjih zob, čemur si se, če se le da, radi izognili.

Napredna zobna protetika po ugodnih cenah

V tretjem življenjskem obdobju se rado zgodi, da je v čeljusti ostalo le še nekaj posameznih zob. V tem primeru je totalna proteza edina smiselna rešitev. Ko se bomo odločili za totalno protezo, se bomo z zobozdravnikom pogovorili o tem, ali nam bo bolj ustrezala fiksna ali snemna totalna proteza. V večini primerov se lahko odločite za snemno protezo, vendar pa je predvsem pri protezi za spodnjo čeljust včasih potrebno, da se proteza na čeljust fiksira z implantati. Ob tem se velja pri izbranem zobozdravniku pozanimati o možnosti, da vam v čeljust vgradijo sistem »all on 6«, ki omogoča, da svojo protezo iz implantatov po želji snamete kadarkoli želite.