keramične ploščice 8

Boj z vlago v kopalnici

Kopalnica je prostor, v kateri je vlažnost vedno precej visoka. Redno se namreč tuširamo ali kopamo, curki in škropljenje vode pa zahajajo tudi v kakšne nedostopne kotičke prostora. Dobro moramo zaščititi občutljive površine in poskrbeti za to, da vlaga ne bo pustila kakšnih hudih posledic. V najslabšem primeru pride lahko do velikih težav, tudi do razpadanja betonske plošče, zato je to gotovo pomembna naloga, ki je ne smemo zanemarjati.

Na srečo lahko v boju proti škodljivim posledicam visoke vlažnosti uporabimo nekatere rešitve, ki ponujajo zelo dober učinek. Najprej pride na misel učinkovito zračenje, ki pomaga pri uravnavanju vlažnosti. A v boju proti neposrednim učinkom vlage in vode bolj pomagajo keramične ploščice, ki jih v kopalnicah zelo pogosto uporabljamo.

Kopalniške ploščice

Ploščice predstavljajo zelo dobro rešitev, saj imajo izvrstne funkcionalne lastnosti za tak namen. Uporabljamo jih tako na tleh kot po stenah, seveda pa imamo pri opremljanju kopalnice veliko svobode, da ploščice prilagodimo svojim željam. Kopalniške ploščice morajo biti dobro pripravljene na svojo nalogo, kar velja predvsem za talne ploščice, po katerih bomo stopali tudi bosi. Biti morajo torej prijetne in udobne, a ne pozabimo, da služijo predvsem zaščiti pred vplivi vode in vlage. To pomeni, da morajo biti ploščice tudi natančno in kakovostno položene, da voda ne pronica med keramiko. 

Keramične ploščice izberemo tudi za prekrivanje sten, v kopalnici običajno kar cel prostor obdamo s ploščicami do določene višine. Posebej pozorni smo seveda na stene v okolici tuša ali kopalne kadi, tam je največ škropljenja in posledično težav zaradi vlage. Kopalniške ploščice ponujajo odlično zaščito, če jih seveda pravilno namestimo.

Vedeti pa moramo, da keramične ploščice niso popolna rešitev v boju z vlago. Vlažnost okolja je izziv, ki gag ne moremo nasloviti zgolj s ploščicami, nujno je tudi učinkovito zračenje, poleg tega spremljamo morebitne posledice, ki jih ne moremo vedno povsem preprečiti.