brušenje parketa

Brušenje parketa

Parket čistimo s sesalnikom in metlo. Pomivati ga ne smemo z mokro krpo, nikakor ne z vlažno. Na liter vode za pomivanje dodamo okoli zamašek čistila za oljeni ali lakirani parket.

Za vzdrževanje je lakirani manj zahteven kot oljeni parket. Posebno pozornost pa je treba nameniti že pri izbiri čistila. Napačno čistilo prehitro odstrani zaščitni sloj parketa. Posebne madeže najlažje odstranimo s tekočimi voski.

Parket je treba najmanj enkrat na leto premazati z negovalnim oljem. Temnejši paket zahteva manj vzdrževanja, svetlejše pa je treba premazati večkrat na leto. Na njih se madeži hitreje poznajo in zato je mnogo bolj pomembno, da je parket dobro naoljen.

Oljeni parket je mogoče tudi lakirati, vendar ga je treba prej zbrusiti. Enako velja za lakirani parket. Brušenje parketa je obvezno, če ga želimo oljiti, saj lak olju preprečuje, da bi se vpilo v les.

Brušenje parketa je priporočljivo vsaj na vsakih petnajst let.

Notranja steklena vrata

Notranja steklena vrata se hitro spreminjajo, barv in vzorci, vendar ostaja bela barva vrat klasična. Proizvajalci vrat se temu prilagajajo z novimi vzorci in površinami. Hitro je nastala lokacija, nova lakirana površina in novi modeli. Notranja steklena vrata so spet bolj iskana, zato ni nič nenavadnega, da nastanejo novi modeli. Poleg bele barve so iskane tudi nove površine v opornih, 3D laminatih, kot na primer rahlo hrapava površina v modernih barvah. Nove barve notranjih vrat se enostavno kombinirajo, naj bo to s talnimi oblogami ali pohištvom.

Notranja steklena vrata imajo lahko tudi različna polnila, kot na primer satovje, perforirano ali polno iverico, lepljen les in MDF. Izbor notranjih vrat s tem materialom je vse večji.

Lesena notranja vrata s kovinskimi podboji so zelo pogosta v starejših stanovanjskih objektih. Ni potrebno odstranjevati podbojev, lahko nove, lesene namestimo preko starih, saj to je elegantna in hitra rešitev.

Notranja steklena vrata so krasna tudi zaradi tega, ker v naš bivalni prostor spustijo ogromno svetlobe.

Objavljeno v Dom