Cena peleti

Bukova drva lahko kupimo za pošteno ceno

Bukova drva morajo biti najvišje kakovosti, saj so le taka primerna za uporabo v kurilni peči. Če so drva primerno osušena in kvalitetna veliko lepše gorijo in izgorevajo. Pri ogrevanju jih bomo porabili veliko manj in tudi naša peč nam bo hvaležna, saj se ne bo kvarila. Ko je les posekan je izredno vlažen. Nekatera debla imajo v sebi kar 40% vlage. Takšen les pa ne bo dobro gorel in bo povzročal veliko škode. 

Bukova drva morajo biti dobro osušena in šele nato jih lahko uporabimo. Drva, ki jih mečemo v peč, ne smejo imeti več kot 20% vlage. Če želimo doseči tolikšno zmanjšanje vlage, jih bomo morali sušiti vsaj pol leta ali pa tudi več. Zato moramo biti tudi pozorni, da kupimo že posušena drva in ne sveže požaganih, ker jih bomo lahko uporabili šele v naslednji kurilni sezoni. 

Bukova drva, ki so pri nas najpogosteje na voljo, so nažagana na 5o centimetrska polena. Polena morajo biti seveda cepljena, saj se tako veliko bolje in prej posušijo. Kupljena drva nikakor ne smejo biti na tleh. Pomembno je, da so vsaj malce dvignjena od tal in da jih v primeru dežja spravimo v drvarnico ali v garažo. Če se drva močijo, bodo namreč zopet potrebovala veliko časa, da se posušijo. Poleg tega pa bodo začela tudi gniti. 

Bukova drva moramo tako imeti spravljena v večji zračni drvarnici, kjer ne bodo potisnjena ob steno ampak bodo bila malce odmaknjena, da bodo lahko lepo dihala. Če nimamo primerne drvarnice, pa se moramo držati pravila, da jih v prostor prinesemo vsaj dva tedna preden jih vržemo v peč. 

Bukova drva ki so le gozdno suha tako niso primerna za uporabo. Pri gorenju namreč porabijo veliko več energije, kar pomeni, da jih količinsko porabimo mnogo več. Po nekaterih izračunih, bomo tako porabili kar 25 % več drvi. 

Objavljeno v Dom