konferenčni stoli

Dober stol za obed in posle

Slaba telesna drža se smatra za svojevrstno kugo 21. stoletja. Samo poglejmo si mladino, kako se krivi med hojo. Malokdo ve, da se hrbtenica najbolj upogiba med sedenjem. Smotrna strategija je torej sesti na stol, ki nas sili k ustrezni drži. Moderni konferenčni stoli in jedilni stoli napravljajo prav to. Oblikovali so jih strokovnjaki, da bi med drugim boljšali našo držo. Pozor, med drugim – kajti dober stol je zmožen še veliko reči.

Naj ne bo le udoben

Prava mala umetnost je najti dober konferenčni stol. Po eni strani ne sme biti preudoben, po drugi seveda ne pretrd; mora biti barvno simpatičen, a ne kičast; zadnjici mora ponuditi čvrsto oporo, a pri tem ne žuliti trtice … Po neki švedski raziskavi konferenčni stoli na simpozijih nosijo kar petnajst procentov vpliva na to, ali bo prišlek sedel do konca predavanja oz. dogodka, ali pa bo odšel prerano. In to ne glede na interesantnost teme. Podatek je zastrašujoč.

Podobno velja za jedilne stole – spet švedska raziskava – in udobnost le-teh naj bi tukaj vplivala celo na prebavo hrane. Jedilni stoli očitno že dolgo niso več le stoli, na katerih sedimo med jedjo in jih potem zapustimo, temveč so stoli, ki našemu telesu nudijo oporo med prvimi fazami prebave. Če so te motene oz. se telo ne čuti lagodno, bo tudi prebava otežkočena.

Sedimo pametno

Konference in hranjenje morda nimajo ogromno skupnega na prvi pogled, a funkcija stolov, ki so udeleženi pri obeh procesih, je enako pomembna. Konferenčni stoli 21. stoletja morajo imeti dušo v tem smislu, da so dobro in strokovno oblikovani. Najbolje je, če posedujejo ergonomično obliko in če so iz materialov, ki dihajo. Podobno velja za jedilnico – jedilni stoli moderne dober naj bi bili malce nižji od običajnih, to pa zato, da je telo prisiljeno k bolj vzravnani drži za mizo, ki boljša pretok kisika in krvi v stenah želodca.

Objavljeno v Dom