Okna PVC

Izbira oken iz pravega materiala

V primerjavi z mnogimi drugimi kosi stanovanjske opreme okna niti ne ponujajo posebej pestre izbire kar se tiče materialov, s tem pa končno odločitev tudi nekoliko olajšamo. Dokaj enostavno lahko predstavimo najpogostejše izbire in izpostavimo njihove prednosti in slabosti.

Okna PVC

Verjetno je najbolj priljubljen material za sodobna okna PVC. Gre za umetno maso, ki je široko razpoložljiva in cenovno zelo ugodna, hkrati pa tudi dovolj kakovostna, da brez težav opravi svoje delo pri uporabi te vrste. Okna PVC so zaradi idealne kombinacije teh lastnosti zelo priljubljena, nudijo neprekosljivo razmerje med kakovostjo in ceno, kar je točno to, kar kupci iščejo. Pomanjkljivost, ki jo prinaša za okna PVC, je morda le v tem, da ne nudi posebne nosilnosti, kar je problem pri izdelavi oken večjih dimenzij. Prav tako je pogost očitek tudi v nekoliko dolgočasni podobi, čeprav lahko okna PVC poljubno obarvamo in so že v osnovni izvedbi precej elegantna.

Lesena okna

Estetika je pohvalna odlika lesenih oken, ki v prvi vrsti navdušujejo prav s privlačno podobo. Poleg tega gre za tradicionalni material, ki se v gradbeništvu uporablja že tisočletja. Lesena okna so se v preteklosti zelo pogosto uporabljala, zato ostajajo priljubljena še danes. Material je dokaj dostopen in večinoma ni posebej drag, je pa težko iz lesa izdelati napredne okenske sisteme, ki ponujajo dobro zvočno in toplotno izolacijo.

ALU okna

ALU okna so namenjena uporabi v zahtevnejših okoljih. Imajo boljšo nosilnost kot okna PVC, pa tudi splošna vzdržljivost in življenjska doba je pohvalna. Odlično se takšna okna obnesejo v vseh razmerah, do živega jim ne pridejo niti grožnje, kot so UV žarki, ki na dolgi rok lahko povzročijo razpadanje umetnih in naravnih materialov. ALU okna so večinoma namenjena industrijski uporabi in večjim projektom, obstajajo pa tudi okna PVC in ALU kombinacije, ki prinašajo prednosti obeh izvedb.

Objavljeno v Dom