Epoksi premaz

Enostavno do maksimalno odpornih tal

Tla so v mnogih okoljih izpostavljena precej resnim grožnjam, ki lahko hitro poškodujejo ali celo povsem uničijo tlak. Še posebej to velja v delavnicah, skladiščih in podobnih okoljih, a tudi doma bi radi za svoja tla kar najbolje poskrbeli. To lahko naredimo enostavno in z dobrim učinkom, če se poslužimo pravih rešitev. Morda bo to epoksi tlak, ki predstavlja najboljšo rešitev za zahtevne uporabnike, ki bi radi svoja tla najbolje zaščitili.

Če bi radi maksimalno zaščito koristili brez velikih komplikacij in pretiranih stroškov, je najboljša izbira epoksi premaz. Ta se preprosto nanese preko obstoječega materiala, večinoma preko betona, na ta način pa bistveno izboljšamo lastnosti tlaka. S premazom lahko za odporna tla poskrbimo kar sami, če seveda imamo nekaj osnovnih spretnosti, ki so potrebne, potrebovali pa bomo tudi nekatere pripomočke – enake, kot bi jih potrebovali za pleskanje stanovanja. Čisto možno je torej, da lahko epoksi premaz nanesemo kar v lastni režiji, za rezultate pa se ni bati. Če je postopek izpeljan pravilno, bodo tla odlično odporna na razne grožnje, tako na mehanske obremenitve kot na kemične poškodbe in druge posledice zahtevne rabe.

Epoksi premaz nudi osnovno zaščito, ki se dobro obnese v domačih prostorih in manj obremenjenih gospodarskih površinah. Če pa bi radi zaščitili tla v zahtevnejših industrijskih obratih, bo treba uporabiti druge rešitve. Na srečo ponuja epoksi več možnosti, ne le preproste premaze – na voljo so bistveno kompleksnejši in debelejši tlaki, ki nudijo še več odpornosti. Še veno se lahko poslužimo kakšne enostavne rešitve, to so na primer samorazlivni tlaki, ki so dokaj preprosti za nanos, zahtevnejši tlaki pa bodo zahtevali strokovno vgradnjo, a ponujajo tudi neprekosljivo zaščito. Epoksi je gotovo prava izbira v vseh okoljih, ki za tla predstavljajo grožnjo. Ker je poleg tega material dokaj poceni in lahko dostopen, razlogov za iskanje alternativ praktično ni.