Prenosni projektor

Mini projektor

Vse več tehnoloških domislic se pojavlja v pomanjšanih prenosnih različicah. To nenazadnje dokazuje že dolgoletni trend na področju prenosnih in tabličnih računalnikov, zelo opazno pa tudi na področju mobilnih telefonov – najbolj so cenjene prav naprave, ki lahko v čim bolj kompaktno ohišje spravijo največ funkcionalnosti. Pri projektorjih je podobno, s tem da veljajo nekateri pomisleki. Obstaja namreč dober razlog, da so projektorji večinoma dokaj veliki – če želimo pričakovati dobro sliko, ne moremo v nedogled manjšati ključnih komponent, ki omogočajo projekcijo. Poleg tega projektor pri delovanju sprošča veliko toplote, ki se iz manjšega ohišja ne more dobro odvajati. Pa tudi raznim drugim funkcionalnostim se moramo odpovedati, če bi radi izkoristili prednosti kompaktnega projektorja.

Prenosni projektor ima vsekakor zelo prepričljive prednosti, zaradi katerih je optimalna izbira v mnogih situacijah. Že to, da ga lahko vzamemo s seboj praktično kamorkoli, je velik plus – na ta način lahko vedno in povsod pripravimo impresivno projekcijo, ne da bi morali s seboj tovoriti okorno projekcijsko opremo. Mini projektor je zelo enostaven za uporabo, še posebej, če ga želimo povezati s pametnim telefonom ali drugo mobilno napravo – večinoma je treba povezati le kabel in nato pritisniti na gumb. Prenosni projektor ne zahteva posebnega platna, tudi okoliščine za projekcijo so v praktično vsakem prostoru dovolj dobre. Projicira lahko celo na kratke razdalje, seveda pa so rezultati najboljši, če projektor uporabljamo v kar se da optimalnih razmerah.

Poleg tega pa ima prenosni projektor še eno zelo izrazito prednost – to je cena, ki sploh ni primerljiva z večjimi projektorji. Običajni projektorji prinašajo velik strošek, verjetno kar okoli tisoč evrov ali še več, medtem ko bo treba za mini projektor morda odšteti le kakšnega stotaka ali dva. Seveda je tudi na tem področju veliko izbire in lahko brskamo po bistveno dražjih izdelkih, a načeloma so manjši projektorji cenejši od večjih.