Enostavno pakiranje ozimnice

Enostavno pakiranje ozimnice

Čeprav imamo na prodajnih policah trgovskih centrov preko celega leta na voljo svežo zelenjavo, sadje in druge izdelke, ki so praviloma sezonski, je pogosto veliko bolje kaj pridelati tudi doma oziroma pridobiti od tistih, ki se ukvarjajo z lastno proizvodnjo. V tem primeru sicer naletimo na nekatere posebne izzive, predvsem na potrebo po učinkovitem shranjevanju ozimnice. Sezonsko sadje in zelenjava namreč zahtevata dobro shranjevanje, če želimo v kar največji meri izkoristiti in uporabiti pridelek, ki ga ponudijo poletni in jesenski meseci.

Verjetno bo najboljšo rešitev ponudil aparat za vakumiranje v kombinaciji s primernimi vakumskimi vrečkami. To je zelo elegantna rešitev za dolgotrajno shranjevanje ozimnice, pravzaprav omogoča shranjevanje preko cele zime, pri tem pa lahko živila tudi sproti porabljamo. Ker je aparat za vakumiranje enostaven za uporabo in zelo učinkovit pri svojem delu, lahko brez težav pripravimo manjša pakiranja za sprotno uporabo. Tako ni treba čakati dlje časa ali pa celotne zaloge porabiti na enkrat. Sicer se za odtaljena živila lahko uporabi tudi alu folija in jih za nekaj časa ohranimo pri svežini v hladilniku, a z dobrim načrtovanjem to ne bo potrebno. Kakovosten aparat za vakumiranje bo spravilo ozimnice bistveno olajšal, pri tem pa bomo deležni tudi odličnih rezultatov. Predvsem naprednejši aparati imajo prednost v tem, da so pri svojem delu zelo hitri, a še vedno enostavni, primerni tudi za zahtevno domačo rabo.

Sveže sadje in zelenjavo lahko za kar nekaj časa uspešno shranimo tudi na druge načine. Navsezadnje je lahko že alu folija učinkovita za več dni svežine, še posebej pri tistih živilih, ki jih sproti porabljamo. Pri nekaterih sadežih in pridelkih pa niti alu folija ni potrebna, saj so že sami dobro pripravljeni na dolgotrajno shranjevanje, če le imamo na voljo kakšno hladno klet ali shrambo. Seveda imamo na voljo tudi vlaganje in druge tehnike dolgotrajnega shranjevanja živil.