Toplotna črpalka zrak voda z dodatno zmogljivostjo

Toplotna črpalka zrak voda z dodatno zmogljivostjo

Zrak voda sodi med najbolj priljubljene izbire tistih, ki se odločajo za toplotno črpalko. Ta izvedba je namreč cenovno zelo ugodna in ne zahteva obsežnih gradbenih del pri vgradnji, vseeno pa ponuja vse prednosti, po katerih so znane toplotne črpalke. Edini pomislek je ta, da energija iz ozračja v hladnih zimskih dneh morda ne bo dovolj za ogrevanje večjega stanovanja. Zmerna podnebja z milimi zimami sicer ne predstavljajo posebnega izziva za takšne črpalke, lahko pa pride takšna pomanjkljivost na dan v posebej mrzlih zimah, ko se soočamo z dolgotrajnimi obdobji ekstremno mrzlih temperatur. Če lahko pričakujemo, da bodo temperature več dni ostale globoko pod ničlo, je toplotna črpalka zrak voda morda nekoliko nepremišljena izbira. Kar pa ne pomeni, da bo treba iskati povsem drugačne rešitve – obstajajo namreč zmogljive izvedbe, ki bodo z nekaterimi manjšimi prilagoditvami kos tudi zelo mrzlim zimam!

Hibridna toplotna črpalka

Namesto, da bi morali za dogrevanje v hladnih zimskih dneh uporabljati povsem ločen sistem, ponuja hibridna toplotna črpalka možnost uporabe dveh virov energije v istem sistemu. Primarno takšna naprava seveda deluje na principu izmenjave energije z okoljem, v tem oziru je to toplotna črpalka zrak voda, je pa za delovanje že pripravljena vsa potrebna oprema, ki v hladnih dneh ponudi zadostno dodatno zmogljivost. 

Hibridna toplotna črpalka ima dodaten vir energije za dogrevanje v hladnih dneh, to je običajno plinski sistem, ki je zelo zanesljiv in še vedno dovolj varčen. Na ta način lahko izkoristimo prednosti obeh sistemov, predvsem za zagotovimo zelo zanesljivo ogrevanje tudi v času, ko se na samo toplotno črpalko ne bi mogli povsem zanesti. Res je sicer, da je hibridna toplotna črpalka nekoliko dražja in zahteva nekaj več dela pri vgradnji, a s svojo zmogljivostjo lahko upraviči tudi to neznatno razliko. V mrzli zimi se bo izkazalo, da je bila investicija še kako smiselna.