radiatorsko ogrevanje

Kdaj se odločiti za radiatorsko ogrevanje in kdaj za talno gretje?

Veliko ljudi se tekom gradnje ali prenove mora odločiti tudi za to, na kakšen način se bodo ogrevali v hladnejših mesecih, ki odvisno od lokacije stanovanja obsegajo različna časovna obdobja tudi v tako majhnem geografskem okolju, kot je naše domače. Prav vsem je jasno, da osojna lega ob hribu sicer prinese hladnejšo zgradbo v vročih poletnih mesecih, vendar to tudi pomeni, da bodo stroški gretja v času zime primerljivo višji. Moramo tudi upoštevati, da je talno gretje lahko v toplejših mesecih način, da ohlajamo bivalni prostor, saj se po ceveh v tleh pretaka hladnejša voda, ki služi kot improviziran hladilni sistem medtem ko tega učinka ne moremo doseči, če se odločimo za radiatorsko ogrevanje.

Še en pogled na izbiro načina gretja je izključno estetske narave in je hkrati tudi tesno povezan z načinom projektiranja prostora. Če se odločimo za radiatorsko ogrevanje moramo upoštevat to, da radiatorske enote fizično zavzemajo prostor v prostoru. Seveda modernejši radiatorji prihajajo tudi v veliko manjših in prikladnih velikostih, vendar je to nekaj, na kar ni treba biti pozoren, če se odločimo za talno gretje.

Ta talno gretje se po navadi odločimo, če se ukvarjamo z izbiro načina gretja za novogradnjo, saj je talno gretje veliko težje vgraditi v prostor naknadno kot takrat, ko so tla še “gola”. Kar se tiče končne opreme prostora pa ima tudi talno gretje svoje specifike in sicer to, da ne smemo imeti prevelike površine tal popolnoma prekrite s pohištvom, tako da moramo izbirati modele in linije, ki imajo pohištvo pretežno nekaj centimetrov nad tlemi, na kar moramo še posebej biti pozorni pri izbiri postelje. Tudi preproge so lahko problematične za talno gretje, vendar nekateri proizvajalci vedno večji razširjenosti talnega gretja temu prirejajo tudi izbiro tapisonov in večjih dekorativnih preprog.

Objavljeno v Dom