Obnova kopalnice

Obnova stare kopalnice

V kopalnicah se hitro pokaže zob časa, saj je prostor izpostavljen različnim obremenitvam. Tudi če ni v uporabi, se posledicam časa ne moremo izogniti, če ne drugače se te pokažejo v zastareli in dotrajani opremi. Največ dela bo z obnovo v kopalnicah, ki dlje časa niso bile v uporabi, zdaj pa jih želimo spet začeti uporabljati – potrebna bo kompletna obnova kopalnice, ki zahteva veliko dela na različnih področjih.

Izbira kopalniške opreme

Običajno se obnova izvede tako, da se najprej osredotočimo na glavno opremo, ki zahteva tudi največ dela. Morda bo možno ohraniti kakšne obstoječe kose, verjetno pa bo smiselno čim več opreme kar zamenjati. A ravno pri tem se lahko obnova kopalnice nekoliko zakomplicira, saj bo treba novi opremi prilagoditi vse sisteme, ki pridejo v poštev, predvsem bo treba zagotoviti optimalen razpored vodovodnega in kanalizacijskega sistema, pa tudi elektriko bo treba morda drugače napeljati. Ravno zato mora obnova kopalnice že v izhodišču upoštevati značilnosti nove opreme in predvideti potrebne prilagoditve.

Vgradnja in druga dela

Z vgradnjo opreme se obnova kopalnice še ne konča. Opraviti bo treba še mnoga druga dela, ki jih omenjamo kot zaključna, so pa lahko precej obsežna. To je recimo polaganje keramike, ki je pri kompletni prenovi velik projekt. Kopalnice so pogosto v veliki meri obdane v keramične ploščice, ki ponujajo odlične lastnosti v takšnem okolju, kar pa ne pomeni, da je polaganje keramike enostavno, hitro ali poceni. Treba bo najti dobrega mojstra, ki bo lahko zagotovil, da bodo vgrajene ploščice vrsto let zanesljivo izpolnjevale svojo nalogo. Prav tako lahko polaganje keramike odloča o uporabnosti nekaterih kosov opreme in tudi nekaterih večjih sistemov – učinkovitost talnega gretja je recimo močno odvisno od pohodne površine, zato je treba upoštevati tudi to.

Prav tako si pozornosti zasluži vgradnja kopalniške armature in pohištva. Ravno ta zaključna dela oblikujejo končno podobo in funkcionalnost prostora.