Obstipacija je pogosta težava pri vseh generacijah

Sodobni čas prinaša številne težave tudi na področju zdravja. Skoraj vsak med vami se je zagotovo že srečal z zaprtjem, ki mu strokovno rečemo tudi obstipacija. Vzrokov za takšne težave je več. Na srečo težave lahko odpravite sami, in sicer na povsem preproste načine.

Če se vam obstipacija kljub reševanju še kar naprej vleče, je čas za obisk osebnega zdravnika. Ta vas bo temeljiteje pregledal in vas morda poslal naprej na še kakšne posebne preiskave.

Nezdravo prehranjevanje in premalo gibanja

Obstipacija oziroma zaprtje je veliko značilneje oziroma pogostejše pri ljudeh, ki se nezdravo prehranjujejo in tudi gibanju ne posvečajo dovolj časa. Že samo majhna sprememba pri prehranjevalnih navadah je lahko ključ do boljšega počutja in preprečevanje zaprtja.

Če vas daje zaprtje, morate več časa posvetiti gibanju. To še zdaleč ne pomeni, da morate intenzivno vaditi. Lahko si privoščite le kratek sprehod po naravi.

Stres in naporno delo

Pogosto se pokaže, da je obstipacija posledica prekomernega stresa in prenapornega dela. Poskrbite, da vas delo ne bo preveč obremenjevalo. Med delom si vedno privoščite dovolj prostega časa. V tem času greste lahko na sprehod, poslušate umirjeno glasbo ali pa si s prijatelji privoščite kratek telefonski pogovor ali druženje v živo.

Ne dovolite stresu in delu, da vas pripeljeta do stanja zaprtja. Če ste v času zaprtja zdoma, se težava zdi še toliko večja. Pogosto se ljudem obstipacija pojavi na službenem potovanju. Tudi za to obstajajo zelo dobre rešitve, ki vam jih bodo predlagali zdravniki.

Koristne spletne strani

Sicer pa si o tej težavi veliko koristnega lahko preberete kar na nekaterih spletnih straneh. Podjetja in posamezniki vas svetujejo številne učinkovite ukrepe. Lahko si boste, na primer, prebrali, katero zelišče vam bo najbolj pomagalo pri tej težavi oziroma iz česa si lahko pripravite čaj, ki vas bo hitro in učinkovito rešil zaprtja.

Več o obstipaciji, si preberite na https://www.donat.mg/sl/grenka-sol-proti-zaprtju/.