seo, optimizavcija spletnih strani

Optimizacija spletnih strani za mobilne telefone

Mobilni uporabniki so bliskovito zavzeli svetovni splet in tudi med uporabniki spletnih iskalnikov že predstavljajo večino. Google je razkril podatek, da kar 60% vseh iskanj opravijo spletni deskarji preko mobilnih naprav! V prihodnje gre pričakovati rast tega deleža, zato ni čudno, da se bo temu prilagodila tudi optimizacija spletnih strani, ki jo narekujejo Googlovi algoritmi.

Mobile-first index

S tem, ko večina iskanj prihaja preko mobilnih naprav, je nekako samoumevno, da se je Google odločil večjo težo dati mobilnim kot običajnim različicam spletnih strani. Z uvedbo mobile-first index bodo postale mobilne različice strani privzete, torej prve, ki se bodo prikazale na seznamu rezultatov za iskanja. Tudi uporabniki osebnih računalnikov se bodo srečali z mobilnikom prilagojenimi spletišči, česar se bodo morali navaditi, saj so zdaj v manjšini.

Jasno je, da se bo morala optimizacija spletnih strani hitro prilagoditi novim smernicam. Posebna različica strani za mobilne naprave je že tako ali tako nujna, zdaj pa bo treba to različico tudi posebej optimizirati za priljubljene iskalnike.

Prilagoditve za mobilnikom prijazno optimizacijo

Kako bo potekala optimizacija spletnih strani za mobilne naprave? Najprej se moramo prepričati, da mobilno različico sploh imamo, pri tem pa je pomembno, da ohranimo vsebino enako. Če na mobilni različici kakšne elemente skrijemo ali izpustimo, jih tudi iskalnik ne bo upošteval. Nadalje je treba poskrbeti, da je mobilna različica tehnično povsem dovršena, torej da nima kakšnih težav pri prikazu. Že na pogled mora dobro delovati, tudi funkcionalnosti naj bodo brezhibne. To sicer ni optimizacija spletnih strani v klasičnem pomenu, gotovo pa gre za postopke on-site optimizacije.

Še ena podrobnost, ki lahko vpliva na uvrstitev mobilne različice spletne strani v iskalnikih: bolje bo priljubljeno poddomeno m. za mobilne strani izpustiti. Optimizacija spletnih strani bo učinkovitejša, če mobilne različice ne prestavljamo na drugo poddomeno, temveč ustvarimo odzivno različico na isti lokaciji, vsebina naj se le prilagaja napravi.