stanovanje

Kako si urediti finance, da bo najem stanovanja lažji?

Ne glede na starost, tisti ki si iščejo prvo stanovanje zase navadno morajo vzeti kredit, s čimer si finančno lahko pomagajo ali pa imate celo hipoteko – vsekakor bodite pozorni, preden se odločite za najem stanovanja. Najti pravo stanovanje po pravi ceni vsekakor ni lahka naloga, ampak ni potrebno, da si to povsem onemogočite. Ko ugotovite kaj si lahko privoščite, je le odvisno od časa, kdaj boste našli svoje popolno stanovanje, vse od strinjanja z vsemi pogoji in podpisom najemne pogodbe. Je pa tukaj tudi veliko korakov, s katerimi si lahko pomagate pri iskanju vašega popolnega stanovanja – in vsekakor je dobro, da jih upoštevate.

Vsekakor je prvi korak ta, da presodite ali si slednjega sploh lahko privoščite. Raziskave so namreč pokazale, da vaša mesečna najemnina nebi smela znašati več kot 20 % vašega mesečnega prihodka, do 30 % največ. Prav zato si morate pred najemom stanovanje urediti in pregledati vaše finance, da tako ugotovite, v katero denarno kategorijo spadate in kaj si lahko sploh privoščite. Lahko boste tudi veliko lažje ugotovili, kje denimo zapravite preveč in si naredili plan varčevanja, če denimo za stanovanje želite zapraviti več.

Vaš proračun si lahko ustvarite z preprosto preglednico ali spletno storitvijo, ki vam bo to pomagala izračunati. Na takšnih straneh le opišete svoje prihodke in izdatke do potankosti, tudi zadolžitve ali kredite, oblačila in hrana. Tako boste tudi ugotovili, da lahko denimo stroške za hrano znižate z rezanjem kuponov in upoštevanjem ugodnosti pri različnih ponudnikih, ter lahko tako več prihranite pri internetu in televizijskih storitvah. Takšne majhne poteze vam lahko resnično pomagajo in z njimi lahko pridete do veliko več prihrankov, kot morda mislite – z njimi boste z nekaj leti lahko prihranili tudi dovolj za vaše prvo domovanje.