Patentna prijava je s pomočjo patentnega zastopnika bolj enostavna

Patentna prijava je s pomočjo patentnega zastopnika bolj enostavna

Nove ideje, izdelke ali tehnologije, ki še nikoli niso bile predstavljene v javnosti, z drugo besedo imenujemo tudi izum. Če izumitelj ne želi, da bi njegov izum izdelovali ali uporabljali tudi drugi, ga mora ustrezno zaščititi s patentno prijavo s katero pridobi tako imenovano patentno pravico, izumu pa pravimo patent. Ker mnogo podjetij vloži v razvoj patentov ogromno časa in denarja, sam postopek prijave pa je zelo kompleksen, bo patentna prijava s pomočjo patentnega zastopnika veliko bolj brezskrbna.

 

Patentni zastopnik se vsakodnevno srečuje s podobnimi situacijami, zato bo patentna prijava z njegovo pomočjo zagotovo imela večji uspeh. Poleg specifičnega strokovnega znanja, zahteva sestavljanje patentne prijave tudi znanje s področja tehnike na katero se izum nanaša, in s področja zaščite industrijske lastnine. Pomemben podatek je, da patentni zastopnik tudi po vložitvi prijave neprestano komunicira na eni strani s prijaviteljem in z uradom za patentiranje.

 

Blagovna znamka razlikuje med seboj različne izdelke

 

Na naših policah v različnih trgovinah se nahaja ogromno izdelkov različnih blagovnih znamk. Nekateri menijo, da gre pri tem zgolj za izdelke istega proizvajalca, ampak je takšno prepričanje nekoliko pomanjkljivo. Je že res, da gre za izdelke istega proizvajalca, ampak gre tudi za izdelke, ki jih vizualno prepoznamo pod različnimi simboli, znaki ali besednimi zvezami, in temu pravimo blagovna znamka.

Seveda pa to ne pomeni, da si nekdo zamisli znak za svoj izdelek in že postane blagovna znamka. Gre za nekoliko bolj dolgotrajen postopek, pri katerem tudi previdnost ni odveč. Že priprava celotnega koncepta znaka in njegove podobe zahteva mnogo časa in truda, kot tudi finančnih sredstev. Zato si ne smemo privoščiti nikakršnih nepotrebnih spodrsljajev. Že pred samim postopkom oblikovanja je zato smiselno v registru znamk preveriti morebitno podobnost z že registriranimi znamkami, s čimer se izognemo, da bi nezavedno oblikovali znak, ki jim je podoben.