posteljnina

Posteljnina in oprema za kakovosten spanec

Za kakovosten spanec najlažje poskrbimo tako, da se dobro opremimo, glavno vlogo pa ima pri tem dobra posteljnina. Ne moremo si privoščiti kakšnih kompromisov, saj smo pri spanju neposredno v stiku z opremo na svoji postelji, tako pa pridejo do izraza vse mogoče lastnosti materialov in izdelkov, ki jih uporabljamo. Poleg tega spimo vsak dan po več ur, torej bo oprema redno v uporabi, bolj ali manj očitne lastnosti pa bodo tako prišle še bolj do izraza. Vsekakor se splača izbiri opreme v spalnici nameniti veliko pozornosti, posteljnina pa ima pri tem zelo pomemben položaj.

Najprej je pomembno, da izberemo opremo, ki ustreza postelji oziroma ležišču. Posteljnina 140×200 je recimo primerna za enojne postelje, ki so precej priljubljene in pogosto v uporabi, imamo pa na voljo pestro zbirko opreme tudi za druge standardne dimenzije, predvsem za francoske in zakonske postelje. Posteljnina 140×200 in druge standardne mere ponujajo veliko izbire, brskamo lahko med kompleti iz različnih materialov, seveda pa so nam na voljo tudi različne barvne kombinacije in motivi. Tako lahko opremo svoje spalnice povsem prilagodimo namenu zagotavljanja mirnega in kakovostnega spanca. Tak učinek dopolnjujejo še rjuhe, ki jih uporabljamo v kombinaciji s posteljnino, seveda pa tudi druga nujna oprema, recimo anatomski vzglavnik in prešita odeja.

Posteljnina 140×200 in druge standardne dimenzije

Pri izbiri posteljnine moramo biti seveda posebej pozorni na to, da posegamo po pravih dimenzijah. Morda bomo imeli nekaj težav, saj mere niso vedno povsem skladne z merami ležišča in preostale opreme.

Posteljnina 140×200 recimo odgovarja enojnim posteljam oziroma ležiščem, za te pa je značilna dimenzija 90×200 ali 100×200. Razlika je očitna in nas lahko zmede, če ne poznamo različnih dimenzij posteljne opreme. Če pa pomislimo na to, da posteljnina v kompletu vključuje različne kose, recimo tudi prevleko za odejo, nam postane jasno, da so njene dimenzije vezane na rjuhe in odeje, ne nujno na samo ležišče.

Posteljnina 140x200 je idealna za enojne postelje.

Ležišču 90×200 ustreza posteljnina 140×200, ki prinaša dovolj dodatne širine za udobno odejo. Prešita odeja za enojno posteljo mora biti širša, da se z njo lahko udobno pokrijemo, z manjšo odejo v širini ležišča si ne bi mogli kaj dosti pomagati. Tako je tudi posteljnina 140×200 širša in ponuja idealno izbiro za enojne postelje. Seveda tudi v tem kompletu ali posebej dobimo nekatere kose, ki so prilagojene ležišču, to je recimo prevleka za jogi, ki ne sme biti prevelika. Standardne dimenzije so med seboj dobro usklajene in posteljnina 140×200 bo gotovo prinesla usklajen komplet opreme, ki bo kot nalašč za ležišče enojne postelje.

Posteljnina 140×200 predstavlja standard za enojne postelje, medtem ko imamo tudi standardne dimenzije za francoske in zakonske postelje. Pri francoskih posteljah imamo sicer nekaj več dela z različnimi dimenzijami, saj standardi pokrivajo dve različici – manjša sega po širini 140 cm, večja pa 160 cm. V vsakem primeru je lahko posteljnina ista, francoski postelji ustreza standardna mera 200×200, lahko pa včasih uporabimo tudi kak večji komplet. Največje dimenzije so seveda namenjene zakonskim posteljam, kjer uporabljamo ležišča z dimenzijami 180×200 ali 200×200, medtem ko posteljnina meri 260×200.

Druga posteljnina

Za kakovosten spanec je sicer pomembno, da je oprema usklajena med seboj in z drugimi kosi, ki jih na postelji uporabljamo. Ni torej nujno, da sledimo uveljavljenim standardom, čeprav si s tem delo močno olajšamo in si tudi odpremo mnoge možnosti pri izbiri opreme. 

Postelje so na voljo v različnih oblikah in velikostih. Običajno pa imamo opravka s standardnimi dimenzijami ali manjšimi odstopanji, ki ne povzročajo problemov. Tako je recimo posteljnina 140×200 povsem ustrezna za raznovrstne enojne postelje, od 80×190 do 100×200, podobno prilagodljivi so tudi kompleti za večje postelje. Poseben primer pa predstavljajo postelje, ki so namenjene višjim uporabnikom, te so daljše in včasih tudi širše. Posteljnina 140×200 ne bo ustrezna za takšno posteljo, saj bo ležišče daljše, ustrezne dimenzije so 140×220. Dodatno moramo biti seveda pozorni na postelje in ležišča, ki jih izdelamo po meri, v takšnih primerih pride morda v poštev tudi prilagojena posteljnina.

Posteljnina v kombinaciji s preostalo opremo

Do kakovostnega spanca ne vodi le posteljnina, čeprav smo ravno s temi izdelki v neposrednem stiku, ko se odpravimo v posteljo. Pomisliti moramo na druge kose opreme, ki so prav tako nepogrešljivi. Zelo pomembno vlogo ima recimo anatomski vzglavnik, ki lahko odpravi mnoge težave s spanjem. Anatomsko oblikovan vzglavnik ohranja telo v optimalnem položaju za udoben in prijeten spanec, razbremenjuje vrat in hrbtenico, s tem pa izboljša kakovost spanca. Na ta način odpravimo bolečine v mišicah, ki so značilne v primeru, da uporabljamo slabo opremo. Anatomski vzglavnik seveda dopolnjuje posteljnina z ustrezno prevleko za vzglavnik.

Posteljnina je pomembna, a na posteljo sodi še razna druga oprema.

V kompletu posteljnine dobimo tudi prevleko za odejo, povsem očitno pa je tudi prešita odeja ključna oprema, ki skrbi za kakovost spanca. Uporabljamo jo predvsem v zimskem času, mora pa biti vedno pri roki, ko so noči bolj sveže. Podobno funkcijo imajo lahko pregrinjala in lahke poletne odeje.