Nakup podjetja

Premišljeno v nakup podjetja

Nakup oziroma prevzem podjetja je vsekakor postopek, ki se ga ne smemo lotiti nespametno. Res lahko z nekaj sreče in ob pravem času s hitro odločitvijo sprejmemo zelo dobre ponudbe, a veliko bolj varna in na dolgi rok zanesljiva bo premišljena odločitev za nakup. Nenazadnje gre za podjetje, ne pa za vrečko bombonov v lokalni prodajalni – o vrednosti kupčije odloča cela vrsta dejavnikov, prav tako v mnogih primerih sploh ni nujno, da se bo nakup sploh splačal, ne glede na ceno.

Ocena vrednosti podjetja

Veliko dela bo pri nakupu predstavljala ocena vrednosti podjetja. To opravilo nikakor ni enostavno in vedno se splača zanj najeti strokovnjaka. Nujna je v prvi vrsti že analiza poslovanja podjetja, ki razkrije veliko uporabnih informacij, na katerih se lahko odločimo za nakup ali pa ne, poleg tega nam podatki pomagajo pri oblikovanju realne cene.

Ker je cena podjetja v vsakem primeru postavljena v nekem okviru, ne moremo nikoli že vnaprej postaviti prav točne številke. Analiza poslovanja podjetja pomaga pri tem, da lahko vsaj okvirno ugotovimo, kaj lahko pričakujemo. Poleg tega s tem pridobimo neprecenljive podatke o tem, ali se nakup podjetja sploh splača ali ne – gotovo želimo že pravočasno vedeti, kako uspešno podjetje posluje. Nekateri podatki o tem so javno in enostavno dostopni, druge bo treba izbrskati. Prav zato je profesionalna analiza poslovanja podjetja pogosto najboljša izbira, če se odločamo za nakup podjetja.

Če se odločimo, da bomo opravilo zaupali profesionalcem, je treba izbrati pravega izvajalca. Tudi tu se izkaže, da se je pametno odločati skrajno premišljeno. Če se prenaglimo in izberemo ponudnika, ki ne more zagotoviti točnih in zanesljivih podatkov, tudi nakup podjetja verjetno ne bo posebej posrečen. Če pa bo analiza poslovanja podjetja opravljena korektno, poleg tega pa bodo predstavljeni tudi drugi potrebni podatki, bo nakup nekoliko bolj sproščen in predvsem bolj uspešen.