Servis viličarja

Servis viličarja je nujno potreben za brezhibno delovanje viličarja

Različne vrste viličarjev so pomemben člen v vsakem proizvodnem procesu, skladišču ali pa kakšni drugi industrijski panogi. Dejstvo je, da marsikatero podjetje brez viličarjev ne bi moglo nemoteno delovati, zato je pomembno, da delujejo brezhibno in zanesljivo. Viličarji so izjemno obremenjeni, zato jih je potrebno, podobno kot druga vozila, redno vzdrževati, pri čemer je servis viličarja zelo pomemben. Vsak viličar potrebuje natančen servis vsaj enkrat na leto.

Mnogi so mnenja, da viličarja ni potrebno redno servisirati, vendar je takšno mnenje popolnoma napačno. Glede na to, da gre za izjemno obremenjene delovne stroje, jim je potrebno nameniti še toliko več pozornosti. Servis viličarja je zato nujno potreben, da se preveri delovanje vseh mehanskih delov in delovanje motorja. Če pride do okvare, je pomembno, da je servis viličarja opravljen hitro in učinkovito, saj je marsikje celoten delovni proces odvisen tudi od nemotenega delovanja viličarja.

Terenski viličar je izredno zmogljiv delovni stroj

Navajeni smo že, da takšne in drugačne viličarje srečujemo v skladiščih in drugje v proizvodnih halah, nekoliko manj pa smo navajeni viličarjev, ki so namenjeni zahtevnim terenom in težkim pogojem dela. Med takšne viličarje uvrščamo terenski viličar, ki je izredno zmogljiv delovni stroj, ki se poleg zmogljivosti ponaša še z mnogimi drugimi prednostmi. Takšen terenski viličar ima običajno teleskopske roke, ki so namenjene nalaganju in raztovarjanju bremena na večjih višinah.

Terenski viličar bomo tako najpogosteje srečali na gradbiščih, kjer je njegova glavna naloga, da sodeluje pri raztovarjanju in nalaganju bremen na velike višine. Običajno gre za izjemno težka bremena, kot so na primer betonski bloki, ki bi jih sicer težko raztovarjali oziroma natovarjali. Za svoje nemoteno delovanje takšen terenski viličar nujno potrebuje redne servise, saj so dnevno izpostavljeni velikim obremenitvam, zato je verjetnost okvare zelo velika. Le ob rednem vzdrževanju bo namreč takšen viličar lahko brezhibno deloval.