Šola varne vožnje za mlade udeležence v prometu

Šola varne vožnje za mlade udeležence v prometu

Učenje vožnje je pomemben del odraščanja, ko se kot mladi kandidat avtošole naučimo upravljati z avtom. Za vozniški izpit kategorije B potrebujemo narejene izpite CPP, ki dokazujejo naše znanje predpisov in oznak na cestah po svetu. Poleg tega rabimo še zdravniško potrdilo, kjer se izpitniki prepričajo o zadostnem zdravju in se seznanijo z morebitnimi omejitvami vožnje – v glavnem gre za nošenje očal. Za izpit moramo narediti tudi tečaj prve pomoči, ki je zelo pomembna komponenta, saj s pridobljenimi znanji v primeru hujše nesreče lahko rešujemo življenja.

Potek šole vožnje je znan vsem. Z inštruktorjem se dogovorimo o urah vožnje in jih odvozimo. Mnogi inštruktorji preferirajo vožnjo po vsaj 2 uri skupaj, ker tako lažje obdelajo večji del izpitnega območja. Tudi za kandidate je to lažja pot, ker ne potrebujejo toliko prilagajanja s termini za vožnjo. Vozniški izpit kategorije B zahteva, da odvozimo vsaj 22 ur, skupaj z izpitno seveda. Po končani vožnji sledi prijava na izpitno vožnjo, ki jo mora odobriti tudi izpitnik. Seveda pa je pred tem skoraj nujen posvet z inštruktorjem, ki bo edini lahko dobro ocenil, kdaj smo sposobni iti na glavno vožnjo.

Ko opravimo vozniški izpit kategorije B, moramo prve mesece čim več voziti, tako da lahko praktično s podzavestjo spremljamo promet in upravljamo vozilo. Za tem pride obdobje mladega voznika, ki traja dve leti. V tem času se splača nabrati čim več vozniških izkušenj, ki nam bodo zelo koristile pri naslednjem koraku na poti do polnopravnega voznika – šola varne vožnje. Po koncu dvoletnega obdobja se moramo na center varne vožnje prijaviti na klasični tečaj – šola varne vožnje. Tam nas naučijo dodatnih spretnosti za upravljanje vozila v ekstremnih pogojih, kot so zdrsi, hitro zaviranje in vijuganje. Poleg poligona, na katerem treniramo praktično vožnjo, pa imamo še teoretična predavanja za boljšo podkovanost o načinu vožnje.