Tehnike izdelave in predelave lesa

Tehnike izdelave in predelave lesa

Les je kot najstarejši gradbeni material zelo znan in še vedno široko zastopan v vseh segmentih gradnje. Tako pri konstrukcijah skeletnih lesenih hiš, kot pri notranji opremi stanovanj in izdelavi pohištva ima les še vedno zelo veliko vlogo. Različne vrste lesa so se že od nekdaj uporabljale za izdelavo mnogih izdelkov. Pri tem specifične vrste lesa igrajo pomembno vlogo, saj omogočajo pridelavo surovega lesa z zelo različnimi lastnostmi, ki jih nato s pridom uporabimo pri načrtovanju in izdelavi izdelkov.

Najbolj pogosta tehnika skladanja lesa v večdelne komponente je ravno lepljenje lesa. Pri tem se lepljen les, cenik katerega je odvisen od vrste komponente, zlepi skupaj z močnimi polimernimi lepili v posebni preši ali kalupu. Ko se lepilo posuši, pa se komponento iz lepljenega lesa kot eno celoto obdela s klasičnimi orodji – rezkarjem, žago, brusilnim papirjem in tako naprej. Lepljen les lahko nastopa tudi kot gotov izdelek, na primer pri pripravi desk za rezanje živil.

Za izdelke, kot je lepljen les, cenik določa ceno posameznih komponent glede na zahtevnost izdelave in izbrane vrste lesa. Konstrukcijski elementi iz lepljenega lesa, ki se jih uporablja za gradnjo skeletnih hiš, morajo poleg ustreznega videza imeti tudi standarizirane koeficiente mehanske jakosti, ki se med posameznimi elementi ne sme preveč razlikovati. Le na tak način se lahko zagotovi ustrezna nosilnost skeletnih hiš. Za lepljen les cenik določa tudi uporabo posebnih premazov, ki pripomorejo k dolgoživosti izdelka.

Tako kot ostali leseni polizdelki, ima tudi lepljen les cenik, ki določa ceno posameznim delom. Ker je lepljen les, cenik katerega se med sezono spreminja, visoko predelan izdelek, je v ceno potrebno všteti tudi stroške obdelave, priprave ter skladiščenja materialov iz lesa. Tako se za lepljen les cenik spreminja tudi zaradi sprememb stroškov dela, cene naftnih derivatov in povpraševanja na trgu lesno predelovalne industrije.

Objavljeno v Dom