Robustne zunanje žaluzije

Robustne zunanje žaluzije

Žaluzije gotovo spadajo med najbolj pogosta senčila, za katera se odločajo novi kupci. Ker so zelo prepoznavne, jih je moč dobiti v velikem številu različnih izvedenk, med katerimi prednjačijo notranje žaluzije, nameščene direktno na okenski okvir. Notranje žaluzije so še posebej primerne za naknadno montažo pri starejših oknih, saj za pritrditev in učinkovito delovanje potrebujejo res minimalno časa in truda. Za bolj robustne načine senčenja pa se priporoča zunanje žaluzije, ki bolje zatemnijo prostor. 

Zunanje žaluzije se prilagaja s povsem istimi principi kot notranje, le da so vzvodi za zlaganje in spreminjanje naklona nekoliko drugačni. Za razliko od notranjih žaluzij so zunanje žaluzije na zunanji strani in vzvodi za zlaganje morajo priti skozi zid. Starejše žaluzije so imele vzvode za upravljanje kar na zunanji strani, danes pa se jih raje namešča v notranjost. Tako kot notranje žaluzije so tudi zunanje žaluzije po navadi narejene iz aluminijastih lamel, le da so te veliko trše in bolj vzdržljive.

Za delno pregraditev notranjih prostorov, k čemur spadajo tudi balkoni in terase, pa se najbolj obnesejo panelne zavese. Gre za zelo podoben tip zaves, kot so lamelne zavese, le da so posamezni deli – panele – v tem primeru precej širši, približno od 20 pa vse tja do 40 cm. Posamezne panele, ki sestavljajo panelne zavese, so narejene iz posebnega polpropustnega platna. Večja površina panelov omogoča, da z njimi ustvarimo pravo barvno kuliso z vzorci, ali pa raje pustimo brezbarvne oziroma bolj subtilne odtenke. Zato so panelne zavese večkrat okrašene z različnimi vzorci. Praviloma lahko naročimo panele vseh barv, možne so tudi unikatne poslikave, ki pri zaprtih panelnih zavesah pričarajo prave umetnine v prostor. Zato so tovrstne zavese danes zelo priljubljene pri lastnikih hiš z večjimi steklenimi površinami bivalnih prostorov, ali pa tam, kjer je treba prostor čim bolj nežno pregraditi z neko ločnico.

Objavljeno v Dom