tek

Tek in njegovi vplivi na zdravje

Tek ni samo telesna aktivnost, s katero poskrbite, da je vaše telo v dobri telesni kondiciji. Poleg tega, da vas sprošča, ima velik vpliv tudi na vaše zdravje. Zagotovo je ena izmed najboljših fizičnih aktivnosti, saj deluje na celotno telo. Tako med drugim pozitivno vpliva na delovanje srca ter zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.
Tek pripomore tudi k temu, da se učinkovito sprostite, saj se med to telesno dejavnostjo sproščata endokanabinoid in endorfin. Prva substanca pripomore k večji sproščenosti, medtem ko endorfin vpliva na vašo vzdržljivost in zadovoljstvo.

Tek preprečuje bolezen

Z raziskavami so dokazali, da pri ženskah tek zmanjšuje tveganje za nastanek raka na dojkah, poleg tega zmanjšuje tudi tveganje za možgansko kap. Varuje pred sladkorno boleznijo, zato ni nič čudnega, da ga zdravniki priporočajo vsem tistim, ki se borijo s to boleznijo. Poleg tega znižuje visok krvni tlak in preprečuje osteoporozo.

Tek pomaga k hitrejši izgubi odvečnih kilogramov

Zagotovo je tek ena izmed zelo učinkovitih sredstev za hujšanje ali ohranjanje želene telesne teže. Pri teku se namreč kurijo dodatne kalorije, kar pomeni, da se uspešno topijo tudi nezaželene maščobne oblogice.

Tek odganja depresijo

Seveda ni vse tako enostavno. Če vas je v svoje kremplje dobila depresija, vam najbrž niti na misel ne pride, da bi si obuli copate za tek in se odpravili v naravo. A verjemite, še kako vredno je, da se potrudite! Že po nekaj minutah teka bodo namreč vaši možgani začeli izločati hormone, ki bodo bistveno pripomogli k vašemu dobremu razpoloženju.
Iz napisanega je torej razvidno, da je tek koristen tako za telo kot tudi za um in duha. Z njim boste dobili več energije in počutili se boste kot prerojeni. Tako bo tek pripomogel k večji kakovosti vašega življenja, saj boste uživali v vseh radostih, ki jih življenje lahko ponudi. Začnite s tekom še danes, ne bo vam žal!